Projekt Malé mimi podpoří senioři s pomocí senátora Valenty více než 100 tisíci

12.07.2016 21:30

Senátor Ivo Valenta propojil v pomoci dvě generace - seniory a předčasně narozené děti.

Projekt Malé mimi podpoří senioři s pomocí senátora Valenty více než 100 tisíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Symbolický šek na 105.900 korun převzal dnes primář novorozeneckého oddělení zlínské Krajské nemocnice T. Bati, a. s. (KNTB), Jozef Macko od senátora Ivo Valenty a zástupců seniorů, kteří se na uvedené částce podíleli. Peníze podpoří projekt Malé mimi, který má v novorozeneckém oddělení KNTB zlepšit péči o předčasně narozené děti a rodiny těchto dětí.

"Velmi si vážíme finančního příspěvku, na kterém mají díky iniciativě senátora Valenty zásluhu naši starší občané. Významně nám pomůže navýšit částku, kterou potřebujeme k realizaci projektu Malé mimi. Ten spočívá v rekonstrukci pokojů v našem oddělení a vytvoření prostor, kde by mohli rodiče pobývat společně se svými předčasně narozenými dětmi 24 hodin denně,“ řekl primář Macko.

Podle něho si realizace projektu vyžádá přibližně 2,5 milionu korun. V současnosti jsou na účtu projektu necelé dva miliony korun, část projektu bude kryta věcnými dary.

„Prostřednictvím Nadace SYNOT jsme zrealizovali řadu ozdravných a relaxačních víkendových pobytů pro seniory Zlínského kraje. Tato akce pomohla hned dvakrát. A to nejen „dříve narozeným“, ale také „předčasně narozeným“. Senioři totiž za své ozdravné pobyty platili symbolický poplatek ve výši 100 korun. Celý výtěžek z této aktivity jsme se rozhodli věnovat právě na projekt Malé mimi“, vysvětlil původ více než stotisícové sumy senátor Valenta. Upřesnil, že akce se zúčastnilo 719 seniorů z celého kraje, kteří mohli stokorunovou částku libovolně navýšit.   

Projekt Malé mimi byl spuštěn v polovině října 2015. Iniciátorem byl Martin Gazda, kterému se před osmi lety v KNTB narodila dcera o 12 týdnů dříve před termínem porodu a vážila pouze 620 gramů. Primář Macko se tehdy o holčičku staral se svým týmem a po čtyřech měsících ji v pořádku předal rodičům.

Součástí projektu jsou webové stránky http://www.malemimi.cz určené rodičům předčasně narozených dětí. Prostřednictvím stránek mohou jednotlivci i firmy přispět finanční částkou do veřejné sbírky na rekonstrukci pokojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.