Prokop (ANO): Královsky placené trafiky končí

14.02.2015 19:30

Nejen v naší předvolební kampani byly městské akciové společnosti trnem v oku a dobrým terčem kritiky. Pro méně znalé se jedná o Jihoměstskou sociální, a.s. a Jihoměstkou majetkovou, a.s..

Prokop (ANO): Královsky placené trafiky končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

První jmenovaná už ze svého názvu není příliš obchodní společností v pravém slova smyslu, jejím primárním účelem by nemělo být generování zisku a proto bylo (a je) otázkou, zda má vůbec v této právní formě podobné služby provozovat. V sociální akciovce bylo a je stále mnoho problémů, ale těm se věnují jiní straničtí kolegové a proto o ni dnes nechci podrobně psát. Rád bych se rozepsal o druhé jmenované: Jihoměstské majetkové, a.s. V ulicích v kontaktní kampani jsem slýchával až vtipné přejmenování této akciové společnosti například na Jihoměstská vyděračská, JihoMlejsnká kasírovací, Jihoměstská tunelovací aj. Ještě před volbami jsme měli pochopitelně spousty indicií o tom, že to uvnitř nefunguje tak jak by mělo v běžné obchodní společnosti a že společnost pravděpodobně slouží k vyvádění části peněz z rozpočtu MČ. Když už ne přímo k účelovému tunelování tak, alespoň k tvorbě trafik pro neuplatněné stranické kolegy a přisluhovače minulého starosty a jeho rady. O to víc jsme se těšili na její formální převzetí jakožto akcionář a rozkrytí všech těchto do té doby víceméně domnělých kauz.

Po více než třech měsících, kdy se Jihoměstskou majetkovou intenzivně zabývám mohu říct, že společnost není zdaleka takovým tunelem a strašákem jakým ho dřívější nenávist vůči minulému starostovi vykreslila. Společnost zaměstnává desítky poctivých lidí, kteří tvrdě pracují každý den za rozumnou mzdu (celkem zhruba 55 lidí) a plní mnoho důležitých povinností, mimo jiné i část údržby zeleně a nyní zimního úklidu. Mimochodem ihned po našem nástupu společnost prověřila kalamitní ledovka, kterou ve svých lokalitách zvládla téměř na výbornou.

Bohužel se však potvrdilo mnoho tušení, které jsme z minulosti měly. Tím byly například trafiky pro jinak neuplatněné stranické kolegy. Například jeden nejmenovaný dřívější člen představenstva společnosti kromě své odměny za členství v představenstvu (zhruba 12.000 Kč / měsíčně) “vykonával” ještě manuální práci v terénu za odměnu 60 tisíc hrubého měsíčně (což bylo více než bral v té době ředitel společnosti). K tomu měl tento člen představenstva propláceny náhrady v řádu tisíců korun za pohonné hmoty, služební telefon a další benefity.

Společnost zaměstnávala soukromého řidiče pro jednoho z nejvyšších představitelů ODS na Jižním Městě, který nedělal pro společnost nic jiného, než že vozil tohoto privilegovaného člena ODS. Kuriozitou je také to, že jeden z členů jihoměstské ČSSD se s Jihoměstkou majetkovou soudí o výpověď, kterou na svou trafiku dostal. Dle dostupných informací do práce nechodil, nevykonával žádnou činnost a jelikož jeho politická hodnota klesla na tolik, že se stal nepotřebným, dostal výpověď a to se mu nelíbilo a tak společnost za toto jednání zažaloval.

Taktéž vnitřní audit našel pochybné faktury, kde některé z nich naznačují například platby za volební kampaně tehdejších vládnoucích politických stran. Jde o výdaje na marketingové služby, které nejsou dohledatelné od agentur, které se netají tím, že dělali na volebních kampaních politických stran z minulého vedení. Tyto a spousta dalších smluv jsou v současné době šetření auditorů a příslušných orgánů.

Problémů je pochopitelně mnohem více. Více než personální problémy těchto typů nás trápí špatné smlouvy a v mnoha ohledech velká neefektivita společnosti jako takové. Záměrně nechci a nemohu být více konkrétní. Ve společnosti v tuto chvíli probíhají hloubkové audity a strukturální změny, které povedou k lepšímu hospodaření a transparentnosti společnosti. Některé výstupy z auditu budou taktéž průběžně předávány patřičným trestněprávním orgánům. Již první kroky na konci tohoto roku povedou k tomu, že společnost narozdíl od minulých let odvede rekordní dividendu svému akcionáři. Tedy nám všem – obyvatelům Jižního města, aby se nám tady žilo lépe!

Ing. Ondřej Prokop, místopředseda OO ANO Praha 11, radní MČ Praha 11

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky