Prokop (ANO): Propad aktivity stavebních úřadů vlivem nejen koronavirové krize

22.07.2020 21:24

Milí sousedé,dnes se budu ve svém pravidelném středečním zamýšlením nad bytovou politikou věnovat aktuálnímu útlumu stavebního sektoru.Jarní koronavirová krize s ekonomikou pěkně zamávala.

Prokop (ANO): Propad aktivity stavebních úřadů vlivem nejen koronavirové krize
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Týká se to samozřejmě i stavebního sektoru, který se dostal do výrazného útlumu.

Velký propad zaznamenala především aktivita stavebních úřadů. Podle údajů, které nedávno zveřejnil portál CenovaMapa.org, se počet vydaných rozhodnutí v porovnání s předchozím měsícem snížil v květnu o plných o 47 procent, meziročně pak o 15 procent. Důvodem byl omezený provoz úřadů, ale taky menší objem podaných návrhů. Samotná stavební výroba se propadla o 7,6 procent. Podle analytiků ale můžeme očekávat, že nejtěžší časy stavebnictví teprve čekají, a odhadují, že počet nově zahájených projektů poklesne až o desítky procent.

Praha, která se s obrovským nedostatkem bytů a pomalou výstavbou potýká už dnes (v současnosti metropoli chybí přes 20 000 bytových jednotek a deficit se s každým rokem zvyšuje), si takový scénář nemůže dovolit. Musíme se postarat o to, aby se smysluplné projekty schvalovaly rychleji (o pomalých postupech úřadů jsem psal ZDE).

A aby nezůstalo jen u planých řečí, musí je podpořit především vedení města. Co myslíte, podaří se pražským politikům odložit hašteření a spolupracovat na tom, co Praha opravdu potřebuje? Já ruku k dílu rozhodně rád přiložím.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.