Pustějovský (ANO): Ano kvalifikovaným zahraničním pracovníkům, ne zneužívání programů pro ně

13.02.2019 16:39

Získat s pomocí zaměstnavatele zaměstnaneckou kartu, ale nenastoupit do příslušného zaměstnání, nebo ho hned změnit, již nebude možné. Zastaví se zneužívání vládních programů pro cizince a zároveň se zamezí škodám způsobeným zaměstnavatelům.

Pustějovský (ANO): Ano kvalifikovaným zahraničním pracovníkům, ne zneužívání programů pro ně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec hnutí ANO Pavel Pustějovský

Druhým čtením v Poslanecké sněmovně prošla novela zákona o pobytu cizinců na území ČR, ke které jsem již podal jeden pozměňovací návrh, týkající se větší flexibility při získávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků a zvýšení bezpečnosti při udělování víz či povolení k pobytu za účelem zaměstnání. Nyní jsem předložil další návrh, jehož cílem je zajistit především lepší právní zakotvení vládních programů pro cizince, zamezit škodám, které způsobují zaměstnavatelům cizinci zneužitím výhodných podmínek těchto programů a také zjednodušit doprovodné administrativní procedury pro všechny zúčastněné strany.

Na základě mnou podaného návrhu by mohla vláda v případě nedostatku pracovníků na trhu práce stanovit podmínku, že zaměstnavatelem cizince s mimořádným pracovním vízem může být pouze ten, kdo se účastní vládou schváleného programu. Tyto programy reagují na situaci na pracovním trhu, jsou zaměřené na přesně specifikované skupiny kvalifikovaných pracovníků a umožňují rychlejší vyřízení všech administrativních náležitostí. Dnes takový program funguje například pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny.

Nejrozsáhlejší úprava se však týká povinností souvisejících se zaměstnaneckou kartou. Navrhovanou novinkou je nutnost předložit potvrzení zaměstnavatele o nástupu na určenou pracovní pozici ministerstvu při vydání zaměstnanecké karty. Toto opatření brání zneužití zaměstnanecké karty cizincem, který přijede do ČR a nenastoupí do příslušného zaměstnání, nebo kartu využije k přechodu k jinému zaměstnavateli.

Úprava by se dle mého návrhu měla dotknout také další citlivé oblasti – změny pracovního zařazení či změny zaměstnání cizince se zaměstnaneckou kartou. Dnes bohužel není výjimkou, že cizinec přijatý do zaměstnání v rámci některého z vládních programů přijede na území ČR, nenastoupí do uvedeného zaměstnání, ale požádá ihned o změnu zaměstnavatele. Využije tak pouze výhodných podmínek programu. Zaměstnavatel, který je do projektu zařazen a má s celým procesem přijetí cizince finanční výdaje, je tímto jednáním poškozen. Cílem pozměňovacího návrhu je toto chování eliminovat. Cizinec bude mít možnost požádat o změnu zaměstnavatele, který není účastníkem příslušného programu, až po ukončení platnosti vydané zaměstnanecké karty.

Samotnou změnu pracovního zařazení či zaměstnání bude nezbytné nahlásit 30 dnů před její realizací a ministerstvo vnitra následně rozhodne a sdělí jak žadateli, tak budoucímu zaměstnavateli, zda cizinec může na pracovní pozici nastoupit. Tím se zároveň zajistí i informovanost nového zaměstnavatele.

Navrhované úpravy zákona o pobytu cizinců, které vyšly z podnětů Hospodářské komory a samotných zaměstnavatelů, budou dle mého názoru vhodným dočasným řešením komplikované situace na trhu práce v ČR, kdy nelze zajistit dostatek vhodné pracovní síly přímo na tuzemském pracovním trhu.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.