Radní Ropková (ČSSD) diskutovala o budoucnosti pražského školství

28.05.2015 16:37

Radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiku Irena Ropková (ČSSD) se ve středu setkala se zástupci městských částí Praha 1 až 22, kteří mají v rámci obecních rad na starosti oblast vzdělávání.

Radní Ropková (ČSSD) diskutovala o budoucnosti pražského školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Předmětem diskuse byly možnosti financování v novém programovacím období strukturálních fondů EU, rozpočtové vztahy mezi hlavním městem a městskými částmi a příprava nového dlouhodobého záměru. Už v minulém týdnu proběhla obdobná schůzka k oblasti sociální politiky.

Schůzka mezi zástupci pražského magistrátu a radními prvních dvaadvaceti městských částí k oblasti školství navázala na obdobné setkání, jež proběhlo minulý týden a jehož předmětem byla oblast sociální politiky.

„V obou oblastech, které mám v pražské radě na starost, tedy ve školství a v sociální oblasti, chci nastavit efektivní a oboustranně výhodný systém spolupráce mezi městskými částmi a hlavním městem,“ vysvětluje radní Ropková. „Rozvoj a financování těchto významných rozpočtových položek jsou témata, která často významem přesahují hranice městských částí. Proto by hlavní město mělo působit jako koordinátor a na těchto schůzkách představovat priority spolupráce a informovat zástupce městských částí o novinkách v celé oblasti.“

Spolupráci s hlavním městem si městské části ozkoušely již na konci zimy, kdy se rozdělovala čtyřsetmilionová rozpočtová rezerva určená přednostně na rozvoj sociální oblasti a školství. A další prostředky určené na rozvoj školství budou následovat v rámci nového programovacího období strukturálních fondů EU.

„V nadcházejících letech nás čeká celá řada dotačních výzev, které je nutné důsledně a efektivně čerpat. Za účasti zástupců odboru evropských fondů jsme zástupcům městských částí představili stěžejní východiska nového operačního programu Praha – pól růstu a rovněž je informovali o dalších významných operačních programech,“ uvedla radní Ropková. Za největší úspěch hlavního města při vyjednávání nových operačních programů považuje fakt, že se Praze podařilo udržet možnost financování projektů v oblasti základního školství.

Na zasedání se dále diskutovalo například o aktualizaci dlouhodobého záměru rozvoje krajského vzdělávání a vzdělávací soustavy. „Ke konci roku 2016 skončí platnost aktuálního dlouhodobého záměru, takže už nyní je třeba začít připravovat nový strategický dokument,“ uvedla radní. „Zatímco největší výzvou toho současného byl převis poptávky po předškolním vzdělávání, tématem číslo jedna připravovaného dokumentu bude bezesporu otázka nedostačujících kapacit základního vzdělávání. Věřím, že se nám za využití evropských fondů a volných kapacit v oblasti středního školství podaří nápor zvládnout,“ dodává.

Předmětem jednání byla i příprava nového rozpočtu hlavního města. V letošním roce hospodaří pražské školství s více než deseti miliardami korun, což představuje bezmála pětinu celého rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.