Radní Zoufalík: Aleje u památkově chráněných objektů patří do kulturního bohatství

11.11.2015 5:28

Historie i současnost známých českých stromořadí jsou tématy výstavy, která bude ve středu 11. listopadu zahájena v Trmalově vile v pražských Strašnicích. Expozice bude otevřena v rámci Svatomartinského večera – již tradiční akce spojené se křtem nového vína, na níž se v Trmalově vile scházejí osobnosti, které s ní spolupracují, místní obyvatelé a zástupci radnice Prahy 10.

Radní Zoufalík: Aleje u památkově chráněných objektů patří do kulturního bohatství
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

„Je nám potěšením pozvat do objektu, jehož duchovním otcem byl slavný architekt Jan Kotěra, zájemce na velmi zdařilou výstavu. Aleje a stromořadí u památkově chráněných objektů patří do našeho kulturního bohatství, které rozhodně stojí za to znát a chránit,“ řekl radní pro územní rozvoj desáté pražské městské části Bohumil Zoufalík.

Účast na Svatomartinském večeru přislíbili kromě jiných například básník Lubomír Brož, režisér Antonín Kachlík a jeho dcera, operní pěvkyně Kateřina Kachlíková. Výstava nazvaná „Slavná stromořadí v proměnách kulturní krajiny“ potrvá do 13. prosince, pro zájemce je připravena i stejnojmenná kniha.

Trmalova vila, která nese název po svém prvním majiteli, ministerském inspektorovi obchodního školství Františku Trmalovi, patří od roku 1990 Praze 10. Prošla citlivou rekonstrukcí, působí v ní Kotěrovo centrum, známé jako studijní zařízení pro badatele v oblasti architektury a umění, a od letošního června je v ní také umístěna stálá expozice věnovaná právě Janu Kotěrovi.

Kotěrovo centrum připravuje zajímavé akce pro školy i další zájemce – nyní například v rámci cyklu večerů osobností a památek Prahy 10 chystá setkání s profesorem Pavlem Preissem, vnukem slavné spisovatelky Gabriely Preissové, která si v Praze 10 nechala postavit dům. Na 10. prosince centrum naplánovalo večer nazvaný „Doma u Františka Trmala“, který bude setkáním s vánočními zvyky a tradicemi dodržovanými v Trmalově rodině. O týden později, 17. prosince, se ve vile bude konat již XV. Salon Jana Kotěry, tentokrát věnovaný jeho žákovi Bohuslavu Fuchsovi. Dvacátého prosince se v Trmalově vile uskuteční malý adventní koncert.
  
Trmalova vila již přilákala řadu domácích i zahraničních osobností, mimo jiné profesora Zdeňka Zbořila, profesora Ladislava Lábuse, profesora Pavla Vlčka, profesora Vladimíra Šlapetu, režiséry Jiřího Adamce a Ondřeje Kepku či malíře Josefa Velčovského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.