Radní Zoufalík: Obyvatelé Prahy 10 souhlasí s rekonstrukcí budovy úřadu a plánují přijít ke kulatým stolům

31.01.2016 7:26

Rada městské části Praha 10 na svém druhém lednovém zasedání projednala výstupy unikátního průzkumu, který si nechala zpracovat. Ten podrobně zjišťoval, jak jsou obyvatelé spokojeni s žitím v této městské části. Zároveň se průzkum zabýval názorem obyvatel na některá důležitá rozhodnutí, například řešení otázky nového sídla radnice.

Radní Zoufalík: Obyvatelé Prahy 10 souhlasí s rekonstrukcí budovy úřadu a plánují přijít ke kulatým stolům
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

„Průzkum se uskutečnil pod záštitou společnosti Demokracie 2.1 Karla Janečka, což považujeme za záruku kvality. Sběr dat proběhl formou osobního dotazování, během něhož lidé vyplňovali odpovědi do záznamových archů, které jim poskytli profesionálové přímo v terénu na různých částech našeho území,“ vysvětluje radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík a dodává, že respondentů bylo přesně 997.

Výsledky průzkumu vedení radnice zaujaly. Co tedy z průzkumu vyplynulo? Například fakt, že Zdaleka nejpreferovanějším informačním kanálem ÚMČ jsou jeho webové stránky. Upřednostňuje je polovina respondentů. Za zmínku stojí i fakt, že více než 30 % občanů navštěvuje budovu úřadu jednou ročně, přičemž nejčastější důvod návštěvy je vyřizování formalit na odborech občanskosprávním a sociálním.

Lokalita lidem vyhovuje

Se současnou lokalitou Úřadu městské části Praha 10 vyslovilo spokojenost 75 % respondentů. Nevhodně umístěný shledává úřad 23 % dotázaných, z nichž je zásadně nespokojeno pouhých 5 % obyvatel. Nejvíce vyhovuje současná lokalita ÚMČ logicky obyvatelům Vršovic, na jejichž území ÚMČ leží. Naopak nespokojenost panuje v jižní části Prahy 10, kde jen zřídka dosahuje 20 %. Obyvatele polarizuje vzhled prostor současné radnice – spokojeno je 53 procent, na druhou stranu až 42 procent respondentů je vyloženě nespokojeno. Více jak polovina lidí označila budovu radnice za „dostupnou“, zhruba třetina navíc za „dostačující“ a další třetina „k rekonstrukci“. Naopak takřka nikdo nehodnotí objekt za reprezentativní a ekonomicky úsporný.

 

Souhlas s rekonstrukcí

Zajímavé jsou i výsledky otázek, zda jsou občané informováni o záměru rekonstruovat či stavět novou budovu úřadu. Informovanost o záměru rekonstrukce stávající či postavení nové budovy radnice dosahuje poměrně vysokých 70 %. Výjimku zde představuje pouze skupina obyvatel mladších 24 let, z nichž 60 % uvedlo, že o takovém záměru neví, stejně tak lidé se základním vzděláním (58 %).

Záměr řešit aktuální nevyhovující stav budovy úřadu jednou z nabízených variant (rekonstrukcí či vybudováním nové), má nejvyšší podporu mezi lidmi v produktivním věku. Nejvíce proti jsou občané starší 70 let (17 %). V této věkové kategorii rovněž takřka třetina respondentů (31 %) odpověděla, že na to nemá názor.

Ze dvou nabízených variant obyvatelé Prahy 10 poměrně jasně preferují rekonstrukci stávající budovy Úřadu městské části. V celkovém součtu se pro tuto variantu vyslovilo 55 % respondentů. Výstavbu nové radnice u zastávky metra Strašnická podpořila necelá pětina z nich (18 %), zatímco výstavbu nové radnice ve zcela jiné lokalitě by upřednostnilo 15 % obyvatel. Z doplňkových funkcí nové či zrekonstruované radnice by obyvatelé nejvíce uvítali infocentrum, kavárnu, čajovnu, dostatek parkovacích míst, poštu a kulturní centrum.

Průzkum zjišťoval i celkovou spokojenost obyvatel Prahy 10. Ti ocenili zejména funkční MHD, služby, přírodu s parky a výběr obchodů. Naopak nespokojeni jsou s kvalitou vzduchu a s parkováním. „Respondenti také mohli život v Praze 10 ohodnotit známkou jako ve škole: výsledná známka je 2,06,“ uvádí radní Zoufalík. S výsledky dotazníkového průzkumu bude radnice seznamovat občany během února v diskuzi u ,,kulatého stolu´´. Cílem tohoto projektu je vypracování materiálu, který bude předložen zastupitelstvu městské části, jehož součástí budou jak výsledky tohoto průzkumu, tak další odborná stanoviska.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.