Radostová (Úsvit): Když se řekne A…

19.04.2014 18:42

Včera 18. 4. 2014 server novinky.cz zveřejnil článek s názvem „Pohonné hmoty v ČR zdražily, patří ale k nejlevnějším v Evropě“.

Radostová (Úsvit): Když se řekne A…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo tři na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Kateřia Radostová

Autor v článku uvádí, že nejprodávanější benzín Natural 95 je dražší o 15 haléřů, litr řidiči pořídí průměrně za 35,89 Kč. Cena nafty se zvýšila o čtyři haléře na 35,80 Kč/l. Marketingový ředitel společnosti CCS Marek Paneš uvedl, že pohonné hmoty jsou v Česku nyní téměř nejlevnější v celé Evropě. Podle statistiky UAMK jsou levnější pohonné hmoty než v ČR například v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Bulharsku nebo Makedonii. V sousedním Německu stojí benzín Natural 98 v přepočtu 42,32 Kč/l. Na Slovensku je Natural 95 za 39,17 Kč/l, ve Francii za 41,53 Kč/l a v Itálii je za 48,75 Kč/l.

Z toho všeho by se český občan mohl domnívat, že 35,89 Kč/litr je skvělá cena a není si na co stěžovat. Vadí mi, když někdo uvede informaci bez souvislostí a to buď na základně vlastní neznalosti anebo záměrně. V tomto případě jde o souvislosti, které je třeba uvést na pravou míru. Vnímám porovnání cen ne v absolutní hodnotě, ale v hodnotě vztažené ke kupní síle obyvatel daného státu. Protože jinak nelze cenu jako takovou posoudit. Jako vhodný ukazatel pro posouzení může posloužit např. výše průměrného měsíčního platu. Autor pro porovnání cen benzínu uvádí Německo, Slovensko, Francii a Itálii. V Německu je měsíční průměrná mzda přepočtená na české koruny 91.600 Kč, Na Slovensku 19.700 Kč, ve Francii 65.800 Kč a v Itálii 50.300 Kč. V České republice je průměrná měsíční mzda 24.600 Kč. Všechny údaje o mzdách jsou za rok 2012.

Když si tedy ceny benzínu vztáhnu k průměrné měsíční mzdě, je vidět, že to trochu mění pohled na celou věc a cena benzínu v ČR už tak skvěle nevypadá. S podobnými informacemi, které jsou uváděny bez širších souvislostí, a mohou tak mít zkreslenou vypovídací hodnotu, se bohužel setkávám dost často. Tedy by mělo platit, že když se řekne A, mělo by se říct i B…

,,Evropa musí pískat spravedlivě!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.