Rais (ANO): Ministryně školství odchází, otázky zůstávají

10.05.2017 6:38

Stejně jako problémy českého školství.

Rais (ANO): Ministryně školství odchází, otázky zůstávají
Foto: red
Popisek: Prof. Karel Rais

ČSSD již čtvrtým rokem nese plnou odpovědnost za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Po té, co byl v květnu roku 2015 samotným předsedou ČSSD a premiérem Sobotkou odvolán tehdejší sociálně demokratický ministr Chládek v souvislosti s jeho skandálním chováním v čele resortu, byla na návrh premiéra jmenována ministryní školství Kateřina Valachová.

Už samotná její nominace na ministerskou funkci vyvolala v řadách především odborné veřejnosti a pedagogů zvlášť, řadu otazníků. Více než fakt, že se jednalo o osobu blízkou tehdejšímu ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi a osobu politicky loajální premiéru Sobotkovi, zarazila nejen odbornou veřejnost nominace K. Valachové coby člověka bez jakékoliv praxe v oblasti školství, mládeže, tělovýchovy, bez jakékoliv zkušenosti v oblasti řízení institucí byť alespoň srovnatelnými s rozsahem agendy MŠMT.

Po téměř dvou letech ve funkci dnes Kateřina Valachová oznámila svoji rezignaci k 31. květnu. Zda ministryní ČSSD dnes veřejně oznámený záměr podat demisi, bude platný ještě zítra, se teprve uvidí. Zda ji k tomuto kroku přiměla skutečnost, že to byla právě ona, která si s sebou na MŠMT přivedla svoji již tehdejší spolupracovnici, nyní vazebně stíhanou a dnes již bývalou náměstkyni ministryně samotné, netřeba spekulovat.

Snad se v budoucnosti veřejnost dozví, proč ministryně s právnickým vzděláním, když měla podezření natolik závažná, že dle svých slov nařídila nejen sérii mimořádných kontrol, ale i screening komunikace svých nejbližších spolupracovníků, se neobrátila ani ona, ani MŠMT na Policii ČR.  Proč ministryně nesoucí odpovědnost za MŠMT tuto situaci neřešila? A řešila by ji, kdyby nedošlo k zásahu orgánů činných v trestním řízení?

Stejně jako otázky zůstávají neřešené problémy českého školství.

A to počínaje netransparentností dotačních titulů MŠMT, přes výsledky ministryní Valachovou prosazené inkluze v praxi až po nestále se zvyšující administrativní zátěž pedagogů ze strany úředníků.

Jednou z mála jistot a to smutných však zůstává, že resort MŠMT pod správou ČSSD je resortem naprosto paralyzovaným a neslouží občanům.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…