Rakušan (STAN): Ani magistrát ani minulá vláda s řešením problému nepřišly

12.04.2018 16:54

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o směnárenské činnosti

Rakušan (STAN): Ani magistrát ani minulá vláda s řešením problému nepřišly
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Vážený pane místopředsedo,

děkuji za tu diskuzi i poznámky, které tady padly, děkuji za komentáře k tomu, že daný návrh, jak řekl pan kolega Dolejš, byl řádně projednán i v podvýboru pro bankovnictví, kde jsem se sám této diskuze zúčastnil. Po té diskuzi jsem právě měl pocit, že je tady jakýsi konsenzuální náhled na celou věc, a to, že ten návrh, byť by třeba byly legitimní připomínky technického rázu k jeho podobě, si zaslouží postoupit do druhého čtení.

Dámy a pánové, pokud tady budeme mít vládu i za měsíc, kdy je slíben tento návrh Poslanecké sněmovně, pokud vláda představí svůj návrh, který skutečně bude mnohem lepší, komplexnější, tak já skutečně nebudu tím, kdo bude do posledního dechu, minuty a sekundy stát za tím, aby ten můj, objektivně v té chvíli - pokud to tak zjistíme - horší návrh, zůstával naživu a konkuroval něčemu, co - jak říká paní ministryně - je dokonale připraveno.

Nicméně mi dovolte přece jen dvě poznámky. ANO sedí v Praze na magistrátu téměř čtyři roky. Zákonodárnou iniciativou mohl být ze strany magistrátu tento problém řešen už dávno. Česká národní banka na tento problém upozornila před dvěma lety a doporučila nějaké řešení. Pokud do té doby vláda nebyla schopna připravit nějaký komplexní návrh, pustili jsme se my do poslanecké iniciativy, která - uznávám - řeší nejpalčivější záležitosti ve směnárenském zákoně. A i kdyby ten návrh při postupu do druhého čtení měl být nějakým akcelerátorem práce vlády, jakýmsi příslibem toho, že skutečně přijde ta komplexní a dokonalá novela, nechť to tak je a já tady na plénu Sněmovny teď říkám, že ve chvíli, kdy seznáme a po debatě v podvýboru pro bankovnictví skutečně bude usnesení takové, že vládní novela je lepší, tak já potom ve druhém čtení jsem ochoten přijít s tím, aby můj návrh dále projednáván nebyl.

Ale myslím, že v této fázi, kdy nám nebyl představen vládní návrh, si prostě zaslouží racionální, meritorně správná záležitost postoupit do druhého čtení. S tím, že prostě řeší objektivně existující problém na základě poslanecké iniciativy, a to proto - a ještě jednou zdůrazňuji - , že ani pražský magistrát ani minulá vláda s řešením tohoto problému nepřišly. Pokud teď říkají, že to za měsíc bude, máme velkou naději, že skutečně přijde dokonalé a komplexní řešení, ale já nemám sebemenší důvod, abych vás vyzýval k tomu, nepodpořit tento návrh k postoupení do druhého čtení.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.