Rakušan (STAN): Netušil jsem, že mě čeká horská dráha, která nezastavuje

17.04.2021 22:09

Komentář na facebookovém profilu k výročí ve funkci předsedy STAN

Rakušan (STAN): Netušil jsem, že mě čeká horská dráha, která nezastavuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Jsou to dva roky, kdy jsem se stal předsedou STAN. Nebudu tvrdit, že jsem tehdy přesně věděl, co mě čeká. Tušil jsem, že to bude jízda. Ale že to bude horská dráha, která nezastavuje, jsem zjistil až po tom, co jsem nastoupil.

Slíbil jsem našim lidem, že se budu Starostům a nezávislým věnovat naplno. A vzdám se práce, která byla srdcovkou - starostování v Kolíně. Stalo se, i když to bylo jedno z nejtěžších životních rozhodnutí.

Naše preference se tehdy pohybovaly okolo 5 %. Potenciál (i ten měřený) jsme měli daleko vyšší. Můj nejzásadnější a veřejně pronesený cíl byl využít energie, zkušenosti, schopností a nasazení našich lidí v regionech. Dal jsem veřejný závazek, že chci během svého mandátu dostat Starostové a nezávislí • STAN nad 8 % a mířit k dvojciferným číslům. Pamatuju si, jak se mi novináři skoro smáli do očí a brali to jako povinnou větu falešně optimistického předsedy.

Za základ své práce jsem si stanovil komunikaci s regiony a srozumitelnost naší politiky. Republiku jsem objel několikrát, zlepšili jsme vnitřní komunikační kanály, dali jsme šanci i lidem mimo starostenské struktury, rozrostla se členská základna.

Uspěli jsme v evropských volbách, zvítězili v senátních, získali ohromující počet krajských politiků a čtyři hejtmanské posty. Výrazně jsme posílili programové týmy, nikdo už nemůže používat klišé, že jsme amorfním uskupením bez vize. Jako jediná ze všech demokratických stran jsme v žádném kraji neuzavřeli koalici s hnutím ANO. Nechali jsme vyrůst nové osobnosti, jako je například Petra Pecková, Josef Suchánek či Petr Kulhánek. Těm, kteří naše hnutí reprezentují dlouhodobě, dali prostor.

Drželi jsme se praktické, demokratické, srozumitelné politiky konkrétních řešení, a to i v době pandemické krize. Naši lokální politici v ní skvěle uspěli, výkony Martina Půty ve funkci hejtmana byly ojedinělé - jasná komunikace, skvělé fungování krizového řízení. Mnohokrát vládě navzdory.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Byli jsme ochotni jít do odvážného řešení koaliční spolupráce s Piráty, a to po dlouhé vnitřní diskusi. Od začátku říkáme, že se nespojujeme. Shodneme se v 70% programových východisek, což stačí k přípravě kvalitního programu změny. Jsme politickou silou, která svým rozhodnutím může přispět k tomu, že v České republice obrátíme list. Skončíme dobu oligarchického vládnutí, dáme politice nový obsah i formu. Uvědomuju si, že mnozí lidé dodnes ne zcela tuto koalici přijali. Já si za ní stojím. Starostové budou mít nadále svůj poslanecký klub a chtějí prosazovat svoji politiku. Ale vyslyšeli jsme volání občanské společnosti ke spojení sil a dali lidem naději - změna je možná. Nelhat lidem, nebát se náročných témat, posunout vzdělávací systém do 21. století, akcentovat chytrý a ohleduplný přístup k životnímu prostředí, modernizovat nepřívětivý stát, který v krizi jednoduše selhal. Nerozhazovat, ale efektivně investovat. Nestrašit lidi zákazy a příkazy, ale pomoci jim v krizi. To je náš genetický základ, který jsme získali v lokální politice.

Nadcházející volby mají potenciál přinést největší změnu po Listopadu. A je dobře, že jsou Starostové odvážně u toho. Určitě jsem udělal chyby, jistě jsem řadu lidí naštval. Ale mám dojem, že směr máme správný. Chtěl bych poděkovat našemu předsednictvu, které je funkčním týmem. Celé naší kanceláři, která zvládá obrovský kus práce. Všem lidem v regionech, kteří si náš růst tvrdě odpracovali. Svému nejbližšímu týmu, že to se mnou vůbec vydrží. Našim senátorům i poslancům za práci, která je mnohdy neviditelná a nevděčná. Speciálně děkuji Petrovi Gazdíkovi, který jako otec zakladatel dokázal předat funkci bez zášti, pomáhá mi a dokázali jsme spolu na české politické scéně nevídaný jev - bývalý a současný předseda sedí v jedné kanceláři a jsou skutečnými přáteli.

STAN je tým. Náš výsledek je týmovou prací. A vždy to tak bude, musí být. Těším se na další výzvy. A na představení vize Starostů pro další léta. Sněm by se měl uskutečnit v červnu. Nebudu prozrazovat více, ale určitě bude obsahovat vládní odpovědnost.

U Starostů a nezávislých je budoucnost. Spravovat řádně svěřené, neohýbat hřbet, neuhnout ani o centimetr z cesty liberální demokracie. Děkuji Vám za podporu a těším se na další výzvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…