Rakušan (STAN/TOP 09): Nepřesný překlad dohody vytváří o spolupráci s čínskou společností zcela jiné představy

08.12.2015 9:10

Zastupitelstvu Středočeského kraje je předložena ke schválení dohoda o strategické spolupráci mezi Středočeským krajem a společností Changhong Group, která byla podepsána 26. listopadu 2015. Zastupitelé dostali k dispozici zavádějící překlad dohody, který se v některých důležitých aspektech významně liší od úředně ověřeného překladu.

Rakušan (STAN/TOP 09): Nepřesný překlad dohody vytváří o spolupráci s čínskou společností zcela jiné představy
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Jak plyne z úředně ověřeného překladu, v dohodě se kraj zavazuje, že firmě Changhong poskytne podporu a pomoc při zřízení výzkumného a vývojového centra mimo jiné tím, že poskytne a bude koordinovat atraktivní investiční pobídky, včetně hotovostních grantů. „Z nějakého důvodu je však český překlad poskytnutý zastupitelům zrovna v této části nepřesný a hovoří pouze o koordinaci a pomoci při získání investičních pobídek. Chci věřit tomu, že to je jen náhoda," konstatuje opoziční zastupitel Vít Rakušan (STAN).

"Nedomnívám se, že by měl Středočeský kraj ze svého rozpočtu poskytovat jakékoliv hotovostní investiční pobídky jednotlivým investorům. Od toho máme Czechinvest. Kraj by měl na svém území zajistit perfektní infrastrukturu, vzdělanou a technicky zdatnou pracovní sílu a v oblasti podnikání napomáhat formování prostředí, které přeje inovacím," dodává Věslav Michalik (STAN).

Firma Changhong působí v Nymburce a hejtman Petera tuto investici dlouhodobě podporuje, dříve jako starosta Nymburka a dnes jako hejtman. Dle sdělení hejtmana firma Changhong vybuduje v Nymburce také výzkumné a vývojové středisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě