Ramzer (ODS): Frýdlant není jen státní hrad a zámek

17.12.2017 10:06

Ve Frýdlantě vznikla na Křížovém vrchu nová naučná stezka.

Ramzer (ODS): Frýdlant není jen státní hrad a zámek
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

V areálu takzvaného Podzámčí vzniklo ve Frýdlantu další atraktivní místo pro trávení volného času. Jde o naučnou stezku v prostoru přírodní rezervace Křížový vrch, na které návštěvníci najdou informační tabule, odpočinková místa s vyhlídkou na hrad a zámek, povalový chodníček s přemostěním mokřad. Vznik stezky umožnil česko-polský projekt nazvaný „Společně objevujeme přírodu a historii na naučných stezkách Frýdlantu a Lubaně“.  

„Chceme lidem ukázat, že Podzámčí má své kouzlo a svou historii. A že stojí při návštěvě Frýdlantu za to nejen státní hrad a zámek, ale že má smysl sejít i dolů. Věřím, že naučná stezka s osmi zastaveními a vyhlídkami jednak na dominantu města zámek a pak i na samotné město turisty i místní zaujme. Ostatně stezka znovu zpřístupnila lokalitu, která už byla pozapomenutá, přestože má svůj nesporný půvab,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Naučná stezka vede od tenisových kurtů a je dlouhá necelý 1 kilometr. „Jde o tři čtvrtě metru širokou zpevněnou štěrkovou cestu, lemovanou čedičovými kameny z okolí stezky. Na dvou místech střídá pěšinu přemostění přes mokřady. Na stezce jsou i dvě odpočinková místa s vyhlídkou, dva kamenné průchody pod železniční tratí a v některých místech je osazeno dřevěné zábradlí. Nechybí ani dřevěné směrníky či informační tabule, které představují faunu a flóru kolem stezky a informují také například o železničním neštěstí, které se zde před lety stalo,“ vysvětluje Milan Kysela z investičního oddělení městského úřadu Frýdlant.

Práce na vzniku stezky začaly už v červenci. Dokončeny byly k poslednímu listopadu. „Lesní naučná stezka má pro nás ještě jednu přidanou hodnotu. Zhruba ve své půlce navazuje na další novou turistickou atrakci Frýdlantu, kterou je také právě dokončená křížová cesta. Atraktivita Křížového vrchu a celé oblasti Podzámčí se tím u turistů i místních ještě zvýší,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Partnerem Frýdlantu je v projektu Lesní naučné stezky polské město Lubaň, které v rámci projektu revitalizovalo naučnou stezku propojující město s přírodním parkem na Kamienne Gore a vybuduje novou stezku v údolí Gozdnicy.

Naučná stezka má už také své propagační materiály, aby se povědomí o ní dostalo mezi širokou veřejnost.

Projekt s názvem „Společně objevujeme přírodu a historii na naučných stezkách Frýdlantu a Lubaně“, reg. číslo CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0000394, byl finančně podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020 prostřednictvím Euroregionu Nisa.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice