Ramzer (ODS): Z Frýdlantského chmele bude opět uvařeno pivo 12°Hospodář i 11°Čeledín

30.08.2020 15:54

Už potřetí se v prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL) česal chmel. Ve čtvrtek 27. srpna 2020 u toho vedle zástupců školy, Libereckého kraje a Zámeckého pivovaru Frýdlant nechyběli ani starosta města Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka.

Ramzer (ODS): Z Frýdlantského chmele bude opět uvařeno pivo 12°Hospodář i 11°Čeledín
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Z chmele, který očesali z odrůdy poloraný žatecký červeňák, nechá škola díky Zámeckému pivovaru Frýdlant uvařit opět pivo. Stejně jako loni dvanáctistupňového Frýdlantského hospodáře a jedenáctistupňového Frýdlantského čeledína.

„Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před čtyřmi lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává hezká tradice," říká ředitel SŠHL Miroslav Kudrna. Obě školní piva půjdou letos opět i do volného prodeje, takže si je bude moci koupit i veřejnost. „K dostání budou jak v lahvích, tak stáčená v Zámeckém pivovaru Frýdlant, bez kterého by nevznikla, a jen v lahvích pak také v naší prodejně v centru Frýdlantu. Loni jsme nechali uvařit 4 tisíce litrů Hospodáře a 2 tisíc litrů Čeledína a obě piva byla prodaná do měsíce. Letos proto u Hospodáře přidáme další 2 tisíce litrů, takže se ho uvaří na 6 tisíc litrů, u Čeledína zůstaneme na dvou tisících litrů,“ přibližuje Miroslav Kudrna.

Šištice chmele se česačům podařilo ve čtvrtek dopoledne z rostlin otrhat během hodiny a čtvrt. „Zhruba 12 a půl kilogramů chmelových šištic putovalo rovnou do pivovaru, kde byly vhozeny do kádí. Při chmelovaru vytvoří právě ony v pivech Frýdlantský Hospodář a Čeledín hořkost, chuť a aroma,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který je vystudovaným agronomem. Tím, že se pivo vaří z čerstvého chmele, je jeho chuť rozmanitější a pivo je tak specifické a výjimečné. K zákazníkům by mohlo dostat zhruba v polovině října. „Už teď se těším, až ho společně ochutnáme,“ dodává starosta Frýdlantu.

Místostarosta Jiří Stodůlka doufá, že tradice česání chmele bude pokračovat. „Město Frýdlant se SŠHL v minulosti spolupracovalo, s příchodem nového ředitele se ale tato spolupráce ještě zintenzivnila. Každý projekt, na kterém společně můžeme pracovat nebo ho alespoň jako město podpořit, jen vítáme. A jsme rádi, že jich přibývá,“ uvádí.

SŠHL letos chystá v prostoru naučné zemědělské stezky ještě jednu sklizeň. Tentokrát školního vína. „Chystáme se v polovině září sklidit dvě odrůdy – rondo a biancu. Hroznů se ujme Česká zahradnická akademie Mělník. Ve spolupráci s ní vznikne první víno Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, s označením Frýdlantské cuvée bílé a Frýdlantské cuvée červené,“ uzavírá ředitel školy Miroslav Kudrna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

17:17 Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k rozdělování společnosti