Ransdorf (KSČM): Andrej Babiš aneb Alibaba a 40 loupežníků

24.09.2013 8:49

PSÁNO PRO PL.cz Andrej Babiš prý vstoupil do politiky ze zoufalství. Jsme nadaný národ, který řídí nemehla. S předchozí politikou prý nic společného neměl, ani se Stanislavem Grossem, který to myslel stejně upřímně, jako sám Andrej Babiš. Ten údajně své impérium vybudoval z ničeho. Lidé to vidí jinak a pro tento typ privatizace, který předvedl například na hrátkách kolem Unipetrolu se v Rusku vžil název „prichvatizacija“.

Ransdorf (KSČM): Andrej Babiš aneb Alibaba a 40 loupežníků
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Můj dojem z dosavadní kampaně Andreje Babiše, která už dnes musela stát miliony, je ten, že vystupuje tak, jako by nebyl pánem svých rozhodnutí. Jako by plnil zadání. Infiltroval do české politiky něco z Beslusconiho dílny. „Prichvatizacija“ nejen jeho, ale i jiných bude chtít zarámování. A Babišovým snem je „prichvatizovat“ především klientelu ODS a snad do jisté míry i TOP 09.

Slabinou jeho projektu je to, že pravicové kapustičky ubylo a slimáčků přibylo. Nemá také výrazné osobnosti a on sám moc důvěry nebudí. Za jeho důvěryhodnost mluví potraviny, které produkuje. Chléb, masné výrobky, to vše nesnese srovnání s tím, co produkují a konzumují naši němečtí sousedé. Je únavné číst na masném výrobku informace o tom, kolik je podíl masa. V městečku Studená byla kdysi vyhlášená továrna na výrobu pražské šunky, Satrapa Studená. Pod jinými názvy úspěšně fungovala i za minulého režimu, těžkou ránu jí údajně zasadil až náš novopečený politik.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Nově se objevily dokumenty, že byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti, přesněji řečeno kontrarozvědky. Nejsem pravicový volič a tak mi tento hřích Babišova mládí nevadí. Kontrarozvědku mají ostatně všechny státy. Ale co mi vadí, jsou nepravdy a žvásty. Příkladem jsou Babišovy myšlenek prosté rozhovory. Nápad, že místo sociálního státu tu budou fungovat bohatí, kteří se o ty chudší postarají, je nejen nemorální, ale je i směšný. Kdysi Richard Nixon mluvil o tom, že když budou koně tlustí, i vrabci budou moci jíst. Odborně se tomu říkalo strategie prosakování a za Reagana a Thatcherové tento nápad dostal zelenou. Nikde nefungoval. Těžce pracujícím miliardářům věnovali dárečky v podobě daňových škrtů, ti za třicet let téměř ztrojnásobili podíl na národním majetku, ale americká společnost těžce bojuje s krizí a jedním z jejích spouštěčů byla rostoucí nerovnost lidí. I Zbigniew Brzezinski dnes v knize „Druhá šance“ připouští, že myšlenka rovnosti bude v 21. století klíčová a zásadně důležitá.

Odborně ani morálně Babišův „program“ neobstojí. Babiš nevidí, že morální otázky se staly něčím naléhavým ve společnosti, která chápe, že mravní krize je svorníkem všech dalších krizí: ekonomické, politické kulturní. V ní, v pokleslé kvalitě mezilidských vztahů se ukazuje krach Havlovy a Klausovy „epochální iluze“. A tváří v tvář morální krizi je Babiš, přes moc svých peněz, bezmocný. Morálním světlonošem opravdu není.

Leda by byla novou moudrostí věta Ilfa a Petrova, že záchrana tonoucích je věc tonoucích samých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …