Ransdorf (KSČM): Češi a Němci ve dvacátém století, II. část

22.04.2014 15:52

Sudetoněmecká strana a její plány.

Ransdorf (KSČM): Češi a Němci ve dvacátém století, II. část
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Československý stát nebyl nic dokonalého a měl řadu chyb. Ale Němci v něm měli garantována všechna menšinová práva, měli vysoké školy, kulturní instituce, divadla. Měli své ministry ve vládách.

A přece jim toto všechno bylo málo a v létě 1938 Sudetoněmecká strana jako svůj konečný cíl stanovila totální zničení české národní existence. Autoři textu říkají, že „Zcela odlišné zacházení s Čechy a se Slováky by bylo důležitým šachovým tahem proti všeslovanským myšlenkám.“ Nikdy v dějinách už nesmí dojít k českému obrození. Je nutno zničit od základu každou možnost takového obrození. Proto je třeba potlačit český jazyk. Jeho úplné zmizení je v německém zájmu...Cílem pro budoucnost musí být: rozbití českého národního vědomí, pronikání do dosavadní české jazykové oblasti osídlováním Němci, převádění...Čechů do nerozlučné a fyzické souvislosti s Německem.“

Plány obsahovaly zavedení němčiny jako jediného úředního jazyka, zrušení českých škol, odnárodnění církví, zavedení starých místních názvů z 19. století, zákaz českých tiskovin, likvidaci českých svazů a spolků, zavření českých knihkupectví, zabavení knihoven, restituci šlechtických a církevních velkostatků, likvidaci českých peněžních ústavů. Tvůrci těchto plánů se vyslovují, že mají „zájem na tom, zachovat už jednou provždy rozložený stav českého národa a ve prospěch němectví udržovat v labilním stavu hranice mezi němčinou a češtinou.“ Jsou proti zaznamenávání českého majetku, pro nejtvrdší možné potlačení odporu. Tyto návrhy byly ve štábu Konrada Henleina ze strany SdP (Sudetendeutsche Partei) na konci září a na začátku října 1938 konkretizovány pro přechodné období „zbytkového českého státu“.

Po válce byl naplánován odsun. Průběh odsunu je samozřejmě předmětem sporů, ale například práce Milana Strnadela o opavském regionu ukazuje spořádaný průběh celé akce. Oproti tomu odsun, organizovaný Němci samými v důsledku ústupu německých jednotek, vykazoval daleko větší ztráty civilního obyvatelstva, jak dokládají ve své nové monografii Eva a Henning Jahnovi.

V knize Konec sudetského němectví (Liberec 1945) napsal německý komunista Karl Kreibich následující slova: „Veškeré dosavadní režimy v Německu měly jedno společné: pangermanismus, tendenci k expanzi, k imperialismu směrem především k východu a proti státní samostatnosti a neodvislosti českého národa. Byly tu odstíny podle právě stávající situace, ale v podstatě to bylo vždy totéž. Německá menšina v českých zemích byla vždy přední stráží říšského němectví a jeho předvojem při každém útoku. Kde byla ta německá demokracie, která by se byla otevřeně a bezvýhradně zřekla všech těchto tendencí? Byly takové hlasy, ale neměly nikdy vliv na skutečnou německou politiku. Německá demokracie vždy selhala, zato často byla jen rouchem velkoněmectví. I socialismus musel takto sloužiti... Proto je tu jenom jediné řešení: v ČSR nesmí býti více německé menšiny, která by mohla počítati s národnostním vývojem jako část německého národa a jeho „Kulturkreisu“ a která by proto mohla doufati v pomoc z říše...to je také příspěvek k převychování. Až se přestanou v Německu dívati na české země, anebo na část jich jako na možnou kořist, a až nebude v republice Němců, kteří by šilhali přes hranice – pak teprve bude dána možnost slušného poměru mezi Německem a Československem, možnost skutečného a zajištěného míru.“

Karl Kreibich měl pravdu a doufejme, že čas dobrého sousedství a zajištěného míru je tu právě teď. Navzdory Posseltovi a jeho příznivcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…