Ransdorf (KSČM): Dva konkurentní projekty

17.03.2014 10:22

Americký a ruský projekt aneb Kdo s koho?

Ransdorf (KSČM): Dva konkurentní projekty
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

V Evropském parlamentu se už delší dobu diskutuje takzvaná Transatlantická smlouva, projekt společného ekonomického prostoru EU a USA (Američané si ostatně letos mohou udělat bilanci jiného integračního projektu- NAFTA- North American Free Trade Agreement- má totiž 20 let). Jak ukazuje diskuse ve Foreign Affairs (1. číslo letošního ročníku), je pohled USA, Kanady i Mexika na tuto dohodu odlišný. Stejně jako je odlišný pohled jednotlivých členských zemí na Evropskou unii. Ohledně Transatlantické smlouvy jsou v Evropském parlamentu slyšet různé hlasy. Jedni ji vítají, protože prý přinese ekonomický růst a upevní převahu Západu, jiní se bojí toho, že se evropské firmy dostanou do vleku amerických zájmů a že nastane problém s ochranou dat.  Američanům na této smlouvě podle všeho dost záleží.

Druhý integrační projekt, nebo spíše projekt těsné spolupráce, přednesl Vladimír Putin na bruselském summitu EU-Ruská federace. Ruský prezident představil svou vizi jednotného ekonomického a humanitárního prostoru od Lisabonu do Vladivostoku. Vzniklo by společenství, kde by žilo asi 650 milionů lidí, pokrývalo by šestinu světové souše a mělo by značné možnosti výrobní, surovinové i vědecko- výzkumné. Putin vycházel z toho, že Rusko a EU jsou nejen partneři, ale i možní spojenci. Rusko potřebuje ekonomicky „kolonizovat“ obrovské prostory na východě a severu země. Tak jako si kdysi USA osvojily svůj Západ. Kapitál a technologie z Evropy mohou Rusům výrazně pomoci, na oplátku by Evropa získala oporu v energiích a surovinách z Ruska a evropský automobilový průmysl našel obrovská odbytiště a šanci pro svůj růst. Evropská unie by se ocitla rázem na dosah Dálného Východu.

Z projektu by měly prospěch i země Východního partnerství, včetně dnes diskutované Ukrajiny. EU a Ruská federace mohou mít z oboustranné spolupráce významný profit. 

Jenže…Tím, kdo by tratil, by byl ten třetí. USA. A Američané se o evropskou nevěstu ucházejí také. Současná ukrajinská krize Putinův projekt na delší dobu pohřbila. Možná i to je jeden z důvodů, proč  byla vyvolána právě teď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…