Ransdorf (KSČM): Euroneodpovědnost

05.10.2015 12:39

...aneb morální zblitek.

Ransdorf (KSČM): Euroneodpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Komisaři Evropské komise mají skvělý život. Poté, co byli zvoleni, mají splněno a mají své jisté. Nemluvím ani o platu, ani o důchodu a dalších výhodách. Mluvím o tom, že jsou prakticky nedotknutelní, neodvolatelní a odpovědnost nemají veškerou žádnou. Sesazeni mohou být jen tehdy, když se odporoučí celá komise (to se stalo zatím jen jednou).

Poslanci Evropského parlamentu mohou sesadit pouze celou komisi, ale jednotlivého komisaře nikoli. A proto komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos řekl bez ostychu a na plná ústa serveru Político, že ho politické důsledky uprchlické krize nezajímají. Byl dotázán, co říká tomu, že po celé Evropě posilují extrémisté, fašistoidní strany, pravicoví populističtí nacionalisté. Bohorovně pravil, že jeho to nezajímá. A že komise má mandát na celých pět let, aby realizovala svou vizi.

Vizi? O žádné nevím. Avramopoulos před časem přišel na výbor AFET (výbor pro mezinárodní otázky). Moralizoval, jak je zklamán postoji některých evropských států. Plkal o tom, že je nutná solidarita. Že je nutné prosazovat evropské hodnoty. Maďaři se prý chovají iracionálně, protože každý plot lze prý přelézt, každé moře překonat na lodích. Rozhořčoval se, jak ho uráží maďarský postup na hranicích. Zrovna jeho, který chtěl na hranicích Řecka s Tureckem budovat zeď.

(Jeho krajan Stavros Dimas byl komisař pro životní prostředí a jako právník tomu rozuměl jako koza petrželi. Když jsem za ním přišel s převratným českým vynálezem, který snižuje množství emisí u motorových vozidel o 70%  /cíl EU je jenom 20%/, odmítl se tím zabývat, protože prý není technik. Namítal jsem, že má jistě potřebné odborníky v týmu. Snažil se věc přehrát na své kolegy a nakonec pravil, že on je teď politik a má na starosti politickou agendu. Marně jsem mu vysvětloval, že na disku najde laboratorní testy a výsledky i potvrzení, že vynález byl úspěšně ověřen v praxi. Neuspěl jsem. Jediné, o čem se s ním dalo mluvit, bylo Fótiovo schizma v 9. století, protože byzantologie patřila- na rozdíl od životního prostředí- k jeho koníčkům. Ale kvůli tomu přece v sesli komisaře neseděl. Stavros udělal čest svému křestnímu jménu- stavros řecky znamená kříž. A s ním kříž opravdu byl).

Pravicoví radikálové jsou na vzestupu, a to i v tak klidné části Evropy, jako jsou severské země. Donedávna bezvýznamní Švédští demokraté (Svenska demokraterna) zaujímají v průzkumech soustavně první místo (v současné době je jejich podpora údajně 27%) a spolčení ostatních stran brzy vezme za své, nebude žádný "sanitární kordon". V Dánsku roste podpora Folksparti (Lidové strany), která má řadu mocenských pozic a dosáhla toho, že dánský sociální systém není vůči takzvaným uprchlíkům tak velkorysý jako ten švédský. Proto se běženci do Dánska nehrnou. Ani Finsko, země, ve které je podle takzvaných uprchlíků zima a nuda, nečelí takové invazi jako Švédové. Pravicově populistická strana Perussusuomalaiset (Praví Finové) je na ohromném vzestupu. Ve Francii roste podpora Front National Marine Le Pen. Ostré protesty začínají už i v Německu a ve Velké Británii.

Existuje reálné nebezpečí, že uprchlická krize přemaluje mapu Evropy a zničí evropskou kulturu. Ovšem Dimitris Avramopoulos je v klidu, jemu jsou důsledky invaze uprchlíků lhostejné. Je čas se postarat  o to, aby povinnost zodpovídat se voličům měli i eurokomisaři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…