Ransdorf (KSČM): Kam až dojde fašistická junta v Kyjevě?

04.05.2014 9:04

Kde se zastaví vlna násilí?

Ransdorf (KSČM): Kam až dojde fašistická junta v Kyjevě?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Dramatický vývoj na Ukrajině pokračuje. Z Kyjeva zazněl hlas, že lidé v Domě odborů si prý zapálili budovu sami. Julija Tymošenko, která by prezidentské volby asi prohrála, má na střetech zájem. Poděkovala těm, kteří v Oděse (podle ní) bránili nezávislost Ukrajiny a postarali se o zajištění správních budov. To, že jsou mrtví, je podle ní vina diverzantů.  Z hlavního města přišla tvrzení, že za oděskou tragédií stojí ruská FSB. Prý bylo v budově 10 Rusů a 5 lidí z Podněsterské oblasti. Podle některých informací byl před útokem na Dům odborů v Oděse Andrej Parubij (šéf rady bezpečnosti a obrany Ukrajiny), který mj. předal radikálům neprůstřelné vesty. Pro připomínku čtenářů Andrej Parubij velel odstřelovačům, kteří byli na střeše konzervatoře při krvavých událostech na Majdanu.

SBU (Služba bezopeki Ukrajiny- ukrajinská bezpečnostní služba) odvezla potom aktivisty Pravého sektoru z místa činu tak, aby se s nimi občané nemohli střetnout. Prezident Turčynov mlžil a pouze obecně mluvil o hrdinech, kteří zahynuli v rámci srážek v Oděse.

Radikálové sice dělali potíže hasičům i vyšetřovatelům, ale prokuratura přesto zahájila vyšetřování na místě. Prokuratura mluví už o 46 obětech a tvrdí, že v Domě odborů nebyly vůbec žádné zbraně. Existuje kompletní obrazová dokumentace, jak radikálové napadali a mučili lidi, kteří unikli z budovy. Na východě země posílila oděská tragédie vůli k odporu vůči kyjevské vládě. V Moskvě u ukrajinského velvyslanectví lidé kladli květiny a přinášeli svíčky, stejně tak v Irkutsku, kde žije hodně lidí ukrajinského původu.

Střelba zní v Kramatorsku, kam pronikají oddíly ukrajinské armády, ale správní centrum ještě není pod jejich kontrolou. Nemocnice v Kramatorsku je plně obsazená (následkem srážek u Andrejevky) a nemá už žádné volné kapacity. Ostřelovači před nedávným časem zabili dva civilisty. Raněných už je prý 40, během dne počet vzrostl o 10.

Napjatá je situace v Slavjansku, kde probíhají boje, stejně jako v Mariupolu. V Doněcku přívrženci nedávno vyhlášené Doněcké lidové republiky obsadili sídlo Služby bezopeki Ukrajiny, dav se rovněž pokusil obsadit dům oligarchy Taruty, kterého Turčynov jmenoval do funkce gubernátora. Spoluprezident  Doněcké lidové republiky Sergej Pušilin vyjádřil odhodlání obránců vydržet až do poslední kapky krve, Oděsa přesvědčila mnohé.

Oděské události odsoudil představitel Krymu Sergej Aksjonov. Řekl, že jemu a jeho kolegům Kyjev vyčítal, že jsou separatisté a teroristé. Aksjonov nyní klade otázku, zda separatisty a teroristy nejsou spíše lidé Turčynova a Jaceňuka.

Oděsa změnila pohled na krymské události i v očích veřejnosti na Ukrajině. V Luhansku je výjmečný stav, k městu se údajně přisunuje válečná technika ukrajinské armády. Potvrzeno to ale zatím není. Střelba u Konstantinovky poblíž Doněcka ovšem potvrzena je.

Sergej Lavrov (ministr zahraničí RF) mluvil se státním tajemníkem USA Kerrym a vyjádřil přesvědčení, že uklidnění situace je možné, pokud USA využije svého vlivu na kyjevskou vládu.

Nás se konflikt začíná týkat přímo, protože na dnešním jednání ve Varšavě mezi zástupci Ruské federace, Ukrajiny a EU ukrajinská strana sdělila, že nemůže garantovat využití zásobníků pro dodávky plynu do zemí Evropské unie a tranzit plynu. Informoval o tom ministr energetiky Ruské federace Aleksandr Novak. Podle něj budou podniknuty všechny možné kroky ve spolupráci s EU, aby se dodávky zajistily.

EU vyzývá k nezávislému vyšetření oděských událostí. Snad ještě není pozdě a občanskou válku bude možné odvrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…