Ransdorf (KSČM): Orwell by žasl aneb potřeba nového odboru strategické komunikace

27.04.2015 9:05

Už je to dávno, kdy jsem četl Orwellův román "1984". Nevěřil jsem, že taková propaganda může existovat, ale skutečnost, ve které žijeme, je důkazem, že to možné je.

Ransdorf (KSČM): Orwell by žasl aneb potřeba nového odboru strategické komunikace
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Michael Kocáb třeba mluví o tom, že Prognostický ústav založil Andropov, a proto ti, kteří v něm pracovali (Klaus, Ransdorf, Zeman atd.) nemohou proti Rusku nic říct. Pan Kocáb je sice vedle, ale komu by to vadilo. Prognostický ústav vznikl jako Kabinet prognóz 1. 2. 1984 a jeho vzniku pomohl Lubomír Štrougal. Celosvětově byla tehdy prognostika v módě. Andropov by to sice časově ještě stihnul (zemřel 9.2.1984), ale dlouhou dobu umíral a budoucí „Jakešova věštírna“ mezi jeho starosti určitě nepatřila. Klaus přišel do Prognostického ústavu až v roce 1987, Zeman v něm nebyl do převratu vůbec. Ale co je pravda pro Havlovy kamarády, kteří stejně jako on žijí v pravdě?

Václav Bartuška, údajný hrdina listopadového převratu, od roku 2006 vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost, poskytl pro Neovlivni.cz zaznamenáníhodný rozhovor. Mluví v něm o exponentech Putinovy propagandy a o dění na Ukrajině se suverenitou, která prozrazuje -v lepším případě- nevědomost. Mluví o potřebě zatočit s lidmi, kteří mají jiný názor, zabít je a spálit je jako v Oděse, nebo je zabít a pohřbít u silnice jako v Dněpropetrovsku, a bude klid ( Bartuška měl velké štěstí, že jeho názory neměli vlivní lidé v roce 1989). A to je prý vše. Jinak prý budete mít válku.

K Oděskému masakru proběhlo v EP slyšení. Přijeli na ně očití svědci událostí, včetně matky jedné z obětí. Během promítání autentických záběrů masakru ztropili ukrajinští majdanští chuligáni v sále takový kravál, že akce musela být ukončena. Provokatéři to oslavili výkřiky sláva Ukrajině! Vraždění, které se v Oděse událo, tenhle fašistický hnus zaměřený na zastrašování lidí, nemá v Evropě co dělat. Vyšetřování nezjistilo nic. Dotklo by se totiž současných kyjevských špiček. 2. 5. má proběhnout k ročnímu výročí tragédie vzpomínková akce.

Pokud jde o Dněpropetrovsk, o tom vím své z vlastní zkušenosti. Vloni jsem tam před volbami jezdil každý týden. Viděl jsem narušování volebního  zákona, násilnosti, spolupráci Kolomojského s Pravým sektorem. Kolomojského lidé se snažili usilovně i po volbách falšovat jejich výsledky (Krivoj Rog, Novomoskovsk atd.). Lidé v uniformách se promenovali po volebních místnostech a vměšovali se do volebního procesu. Došlo i na zastrašování a únosy. To se jistě patentovanému demokratu Bartuškovi líbí.

Bartuška se v rozhovoru zmínil i o Estonsku. V Tallinu jsem byl před dvěma týdny, vystupoval jsem několikrát v televizi, poskytl rozhovory novinám, měl jsem tam i přednášku. V této zemi se nic téměř nevyrábí, není práce, a tak 10% obyvatel emigrovalo. Ale všechny problémy se svádí na Rusy, kteří představují asi 30% obyvatel a mnoho z nich plynně estonsky mluví. Estonská demokracie má řadu vážných problémů, třeba jeden z mých předchůdců, italský novinář Giulietto Chiesa, se ocitl na policejní vyšetřovně a musel zasáhnout až italský velvyslanec. Některým vystupujícím v Impressum Clubu (který mne pozval) zrušili schengenské vízum.

To jen na dokreslení výroků páně Bartušky.

Rozhovor s Bartuškou vyšel, jak už jsem se zmínil, v deníku Neovlivni.cz. Má se jednat o  „nezávislý investigativní deník, který od roku 2015 přináší informace o vlivu a lidech v ČR. Na obsahu deníku se podílejí přední žurnalisté a autoři- osobnosti veřejného života.“ Přední žurnalisté, z nichž se někteří nepodepsali ani zkratkou, zveřejnili seznam dvou pětic lidí, kteří prý u nás podporují Putinovu politiku. Na prvním místě je ministr průmyslu Jan Mládek a hned za ním já. V seznamu se ocitli i bývalý a současný prezident republiky. V kontextu Bartuškovy výzvy je to zajímavé. Myslí si pan Bartuška, že američtí politici a intelektuálové, kteří oponují Obamovské lži (která jde dokonce i za hranice štvanic v době studené války), podporují Putina? Myslí si, že John Mearsheimer za své články ve Foreign Affairs a New York Times zaslouží fyzickou likvidaci? Nebo že si o ni koleduje politolog Brown svým názorem, že protiruský kurs americký administrativy je nerozumný a neudržitelný?

Dočetl jsem se, že Evropská komise plánuje založit nový odbor strategické komunikace, zaměřený na boj s ruskou protizápadní propagandou. Kandidáti nebudou procházet normálním výběrovým řízením, ale budou je navrhovat i platit jednotlivé členské země EU (kdo konkrétně je bude navrhovat a z čeho je bude platit, zatím není známo). Vyloučení výběrového řízení je dost neobvyklé a nemůžu se ubránit pocitu, že kandidáti jsou již vybráni. Za ČR to možná bude jeden z těch nepodepsaných předních novinářů investigativního deníku Neovlivni.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…