Ransdorf (KSČM): Pád obra? Těžko

26.03.2015 8:35

Krize kolem podniku UkrTransNafta má nový, dramatický vývoj. Ve středu 25. 3. 2015 kolem 5. hodiny ráno odvolal Petro Porošenko Ihora Kolomojského z pozice gubernátora Dněpropetrovska. Ten prý požádal o uvolnění sám, ale nevím, kdo by tomu věřil.

Ransdorf (KSČM): Pád obra? Těžko
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Porošenko rezolutně prohlásil, že napříště nebude mít žádný gubernátor soukromou armádu. Nebylo by od věci se zamyslet, proč mluví o neslučitelnosti soukromých armád s demokracií právě teď a hlavně tak pozdě, v době, kdy škody na Ukrajině jsou již nevratné.

Co bude následovat? Že by se Kolomojskij vzdal, není pravděpodobné. Jeho ambice byly, jsou a budou ty nejvyšší. Má vlivné ochránce a sponzory, stejně jako Porošenko. Musí se přiznat, že Kolomojskij je energický a organizačně velmi schopný. Vlastní celkem 200 firem, mezi nimi MAU (mižnarodnyje avialinii Ukrainy) a zejména  největší ukrajinskou banku Privatbank. Kdyby banku nechal cíleně zkrachovat, mělo by to nedozírné následky. Možná, že by vypukla revoluce, protože tento finanční stav má 14 milionů klientů, což je téměř třetina obyvatel země, včetně důchodců a nemluvňat.

Pokud jsem dobře informován, takovou hrozbu už před časem použil, když nechal záměrně zkrachovat leteckou společnost Aerosvit. Tisíce Ukrajinců tehdy zůstaly v zahraničí a Porošenko jim odmítl pomoci. Chudičká Ukrajina ze strachu před pádem Privatbanky radši tenkrát zaplatila 400 milionů tehdejších, relativně silných hriven za to, aby svým lidem umožnila návrat. Bude tento vydírací  manévr použit znovu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…