Ransdorf (KSČM): Přes kopírák?

23.03.2014 10:36

Jedna demokratická revoluce jako druhá.

Ransdorf (KSČM): Přes kopírák?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Řada lidí má pocit, že se nám jaksi přemnožily demokratické revoluce. Všechny mají společný rys ve formě nějakého barevného nebo květinového symbolu. Začínají jako nenásilný protest a končí svržením vlády. Není tady společný rukopis? Asi je, ale bylo by naivní se domnívat, že CIA je všemocná a že umí vykouzlit převrat i tam, kde není předpoklad pro něj v podobě nespokojenosti a frustrace lidí. To se ukázalo v případě „arabského jara“ nebo nyní na Ukrajině. Majdan měl, což přiznal i Vladimír Putin, legitimní a demokratické požadavky.         

Ten společný intelektuální základ všech barevných převratů a arabských revolucí vytvořil americký filosof a politolog Gene Sharp (nar. 1928), kterého na samém začátku jeho vědecké dráhy inspirovaly myšlenky Mahátmy Gándhího. V roce 1973 se Sharp proslavil knihou „Politika nenásilné akce“ (The Politics of Nonviolent Action). O deset let později, v roce 1983, založil Institut Alberta Einsteina. Tento institut je finančně podporován Fordovou nadací, Randovou korporací (která je proslulá prognostickou činností a strategickými analýzami) a americkou vládní organizací International Republican Institute. Důvod pro tuto finanční podporu je prostý: americké elity pochopily, že Sharpovy teorie mohou mít praktické použití v boji o prosazení amerických zájmů.

Sharpovy myšlenky ovlivnily nejprve srbské hnutí Otpor, které vyvolalo protesty, jež v roce 2000 svrhly Slobodana Miloševiče. Promítly se do tzv. barevných revolucí (oranžová na Ukrajině, růžová v Gruzii, tulipánová v Kyrgyzstánu…) a nakonec i do vzniku a průběhu „arabského jara“. Zatím se tento typ převratu uplatnil v 27 zemích, naposledy při svržení Viktora Janukovyče na Ukrajině.

Sharpův vrstevník a kolega z Massachusettské universitě Noam Chomsky odmítá nařčení, že Sharp je jakási prodloužená ruka CIA. Sharp v mladších letech třeba protestoval proti korejské válce a strávil devět měsíců ve vězení. Ale podíváme-li se na směry Sharpových zahraničně politických zájmů, pozoruhodně se kryjí s tím, koho pokládají USA za svého nepřítele, nebo přesněji, kde jsou geopolitické zájmy USA. V letech 2009 a 2012 byl Sharp nominován na Nobelovu cenu míru.

Souhrn Sharpových koncepcí je přístupný i na internetu v knize „Od diktatury k demokracii: konceptuální rámec pro osvobození“ (From Dictatorship to Democracy: A conceptual framework for liberation, knižně vyšlo 1994). Centrum organizační realizace jeho myšlenek je dnes v Bělehradě v podobě organizace CANVAS. Zakladatelé Otporu do ní vstoupili v roce 2004, poté co si vyzkoušeli účinnost vlastní startegie v Gruzii, kde se otpor přetavil v hnutí Kmara a pro něž připravovali v Novém Sadu aktivisty (těch bylo údajně až 700). Otpor fungoval i v první oranžové revoluci, kde inspiroval hnutí Pora, které vyneslo k moci Viktora Juščenka.  Zakladatelé Otporu Srdja Popovič, Ivan Marovič a Mark Ivkovič dnes cestují po celém světě se svým „vývozním artiklem“, který je štědře dotován nejen americkou vládou, ale i určitými soukromými sponzory. Jakési intelektuální centrum mají dnes i v americkém Bostonu. Jedním z ambiciózních cílů zakladatelů Otporu je i Rusko, ale zatím se soustřeďují na cíle, kde můžou čekat menší potíže pro realizaci svých plánů.

Opakuji ale znovu, že se svými strategiemi mohou nastoupit jen tam, kde jsou pro to podmínky dané nespokojeností lidí se stavem v jejich zemi, s politickou a majetkovou oligarchií. Na Ukrajině ovšem převrat oligarchům pomohl a nenásilný scénář se přetavil vinou fašistoidních struktur v násilný. To dokumentuje video, které najdete na webových stránkách dolezite.sk/Pravda-o-majdane-wBpwuJ.html

Nikde ve světě nevyústily převraty, inspirované těmito patentovanými demokraty, ve stabilitu a v budování funkční ekonomiky. Často přinesly obyčejným lidem jen další frustraci. Protože byly postavený na lži a manipulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině