Ransdorf (KSČM): Řecká hádanka

29.01.2015 10:10

Politologové i ekonomové mají o zábavu postaráno, mohou se do nekonečna zabývat diskusemi o výsledku řeckých voleb.

Ransdorf (KSČM): Řecká hádanka
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ty skončily vítězstvím strany SYRIZA, kterou vede Alexis Tsipras. 36% hlasů a bonus 50 mandátů pro vítěze mu umožňuje sestavit vládu s většinovou podporou. Za partnera si vybral Nezávislé Řeky, tedy stranu, která je hodně doprava. Ostatně, pravicové prvky by se našly i v rétorice Tsiprase, ale to by byl námět na jiný článek.

Jsou nějaká pozitiva volebních výsledků?

Ano, jsou. Řekové odmítli dvoupartijní systém PASOKu (Panhelénské socialistické hnutí) a Nové demokracie. Tedy něco takového, co jsme měli dlouhá léta u nás ve spojitých nádobách údajných protikladů ČSSD a ODS. Když jsem byl poprvé v Athénách, zašel jsem se podívat na Akropoli. Byla tenkrát kvůli opravám pod lešením a na něm jsem uviděl veliký nápis, který mě hodně překvapil: sosialistes=listes, tedy socialisté rovná se zloději. Řečtí přátelé mi pak vyprávěli, jak neskutečně se v Řecku pod politickým krytím krade. Finance na olympiádu, na metro, na Akropolis, všechno byla kořist. Teď voliči socialistům vystavili účet. Bohužel ho nedostala Nová demokracie, která obdržela 28% hlasů. To je vysoké číslo. Samaras těžil z mýtu, jak Řecko zachraňuje před nejhorším, a hodně ho volil sever, kde žije mnoho lidí, pocházejících z Malé Asie, z dnešního Turecka. Ti volí tradičně pravici.

Škrty vedly ke zdvojnásobení řeckého dluhu, nezaměstnanost mladých je oficiálně 42% a reálná čísla se šplhají k 60%. Úsporná opatření vedla k tomu, že během tří let (2009-2012) Řekové ztratili v malém a středním podnikání třetinu všech kapacit. Vláda oškubala důchodce a zrubala zdravotní systém pod heslem, že každý prý musí přinést oběti. Co na to bohatí? Stáhli své peníze do zahraničí. Z Řecka utíkají mladí a vzdělaní lidé. Fotis Kafatos, šéf Evropského technologického institutu, žijící ve Velké Británii, mi dávno před krizí říkal, že každý, kdo chce něco dokázat, musí z Řecka ven.

Nepříjemný je výsledek krajně pravicového Zlatého svitu (Chrysi avgi). Kromě toho, že poslanci této strany za své platy nakoupili jako všimné drobnosti pro chudé, zapůsobil i fakt, že šlo o protestní hlasy a okázalou distanci vůči establishmentu.

Mezi pozitiva řadím to, že se podařilo zastavit úpadek řeckých komunistů. KKE (Komunistiko koma Eladas) získala 5, 4% a je v parlamentu. Hodně Řeků tvrdí, že s komunisty sympatizuje, ale že účelnější je volit Tsiprase.V novém volebním období to nebudou mít jednoduché, protože Tsipras je výborný komunikátor.

Tsiprasovým problémem není jen dluh a podmínky věřitelů, ale i to, jak rozhýbat drobné a střední podnikání, které zajišťovalo většinu pracovních míst. Velmi těžké bude přilákat zpět do vlasti mladé a vzdělané lidi.  Země se potýká s mizernou infrastrukturou, slabým exportním výkonem a slabou vazbou na euro, i když patří do eurozóny. Ale dvoupartijní systém je minulosti a hřiště je vykolíkováno jiným způsobem. Přejme Řekům, aby šlo o vykročení správným směrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…