Ransdorf (KSČM): Ropa - jak dál?

09.03.2015 11:27

Zmatek na ropných trzích.

Ransdorf (KSČM): Ropa - jak dál?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Přestože v Evropské unii hraje velkou roli jaderná energetika a uhlí a posiluje se role obnovitelných zdrojů, patří ropě a plynu stále klíčové místo. Ropa má podle prognóz v roce 2030 stále tvořit 35% energetické bilance EU, která dnes dováží 53% všech energií z jiných zemí. Proto nás nutně musí zajímat vývoj na ropných trzích, které teď prodělávají určité chaotické výkyvy. Rozhodující roli v nich hrají politické tlaky, zejména sankce vůči RF.

Jedna z potíží, kterým čelí ruská vláda, je pád cen ropy. Týká se to ovšem nejen Ruska, ale i dalších zemí. Saúdská Arábie musí zrušit některé investice a redukce příjmů je pro ni ještě nepříjemnější než pro Rusko, protože její HDP nerostl v minulých letech tak výrazně jako ten ruský. USA chtěly přiškrtit i Saudy, kteří byli údajně klíčovým spojencem v regionu. Utrpěla i Velká Británie, protože ropa typu Brent padla ze 115 USD za barel na 45 USD za barel. Připomínám, že náklady v Severním moři na těžbu jsou výrazně vyšší než na Arabském poloostrově. Ropa Brent je ovšem výraznou zbraní proti kartelu OPEC (Velká Británie není jeho součástí).

Na konci minulého roku se ropa pohybovala na úrovni 48 USD za barel, v těchto dnech je průměr 56,6 USD za barel s tendencí ustálit se na 60-62 USD za barel. Ale i tato úroveň dělá problémy americkým těžařům; jsou tam i stávky. Kombinace vysokých nákladů a nízkých cen znemožňuje americkým firmám dostat se na světové trhy. Zejména se to týká podniků, které produkují břidlicovou ropu a břidlicový plyn. USA chtěly tyto komodity dostat na evropské i jiné trhy. Obama bude nucen k určitým ústupkům na těchto trzích, kde nyní panuje velká nervozita a nevypočitatelnost. Dá se očekávat vzestup cen. Ruský rozpočet byl kalkulován na cenu řádově 90 USD za barel, ale na podzim řada prognóz už pracuje s úrovní 110 USD za barel. Zdá se, že politicky motivované posuny cen ropy na světových trzích mají své meze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.