Ransdorf (KSČM): Ukrajina aneb kdo s koho

09.03.2015 12:31

Bude někdy Ihor Kolomojski prezidentem Ukrajiny?

Ransdorf (KSČM): Ukrajina aneb kdo s koho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že nebude vyjednávat se současným vedením Doněcké a Luhanské lidové republiky, bude prý jednat až s těmi, kteří vzejdou z voleb. Tímto Kyjev podle všeho odepsal minské dohody a Aleksandr Zacharčenko prohlásil, že v případě porušení minských dohod se právě stažená těžká válečná technika vrátí do původních pozic. Zajímá mě, zda USA splní postoj Jennifer Psaki, která již dříve prohlásila, že USA nebudou Ukrajinu za porušení minských dohod trestat.

Na Ukrajině přituhuje ekonomicky (prudký pád HDP, měny i pozice Národní banky), sociálně (průměrná mzda je nyní asi 40 eur měsíčně) i politicky. Kolomojského ozbrojenci obsadili Městskou radu klíčového města Dněpropetrovské oblasti Krivoj Rog (Krivyj rih). Toto město prý produkuje, mám-li věřit představitelům města, 18% rozpočtu Ukrajiny a vždy se mu podařilo vložit do městské kasy víc peněz, než bylo naplánováno. Teď městu jeho finance zablokovala vláda a ozbrojenci Kolomojského uzavřeli přístup do budovy Městské rady (Mis´ka rada). Kolomojskij se chystá na komunální volby. Množí se násilné akty a zastrašování konkurence. A aby nic neponechal náhodě, zbrojí pro případné parlamentní volby.

Podle ukrajinských znalců to byl právě Kolomojskij, kdo pokryl polovinu volebních nákladů Jaceňuka a celé volební náklady primátora Lvova Sadového (šéf strany Svépomoc-Samopomič). Údajně tak kontroluje (i s lidmi z jednomandátových obvodů) asi 100 poslanců Verchovné rady. Sice se před volbami uskutečnila v Dněpropetrovsku schůzka mezi Porošenkem a Kolomojským, ale jejich vztahy jsou napjaté. Kolomojskij vlastní čtyři prapory soukromé armády a nedá se jen tak lehce zastavit. Jeho soupeřem je Rinat Achmetov, nejbohatší muž Ukrajiny, který ale válkou hodně ztratil. Kolomojskij útočil na majetky Achmetova na východě země, ten proto určitou dobu koketoval se "separatisty" a Turčynov na požádání Kolmojského údajně poslal na Východ ukrajinskou armádu. Je to důvod, proč před časem obvinil Porošenko z rozpoutání války Jaceňuja a Turčynova? V žebříčku nejbohatších byl podle časopisu Forbes Achmetov se svými 16 miliardami (podle jiných odhadů s 22 miliardami USD) před Majdanem na 88. místě, nyní je „až“ na 201. místě, i když na Ukrajině je stále nejbohatším. Kolomojskij měl 3 milardy USD a 200 podniků, které mu pomohli získat jeho "raiders".

Nyní se objevila zpráva, že Kolomojskij zakládá přes své lidi ve Verchovné radě novou stranu, Vozrožděnije (Znovuzrození, Renesance). Má mít zatím 22 poslanců a v čele by měli být lidé jako Vitalij Chomutynnik, Viktor Bondar´, Valerij Pisarenko. Zpravila o tom televize TSN. Na říjen jsou naplánovány komunální volby. Političtí analytici spekulují o tom, zda se Kolomojskij už nechystá na volby parlamentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).