Ransdorf (KSČM): Ukrajina v plamenech! Proč česká média mlčí?

03.05.2014 16:53

Bez jejich povšimnutí prošlo, že ukrajinská nová moc dala pokácet a odvézt stromy u Majdanu, protože by stopy po kulkách jasně ukázaly, odkud se doopravdy střílelo. Mlčí se i o tom, že je nespokojena Podkarpatská Rus. Všude na Východě Ukrajiny, která představuje tři čtvrtiny ukrajinského průmyslu, je napjatá atmosféra.

Ransdorf (KSČM): Ukrajina v plamenech! Proč česká média mlčí?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Mlčí se také o tom, co se děje právě teď na Ukrajině. V noci na 3. května 2014 lidé z Pravého sektoru (extrémistická nacionalistická ukrajinská organizace a stoupenci Bandery) zapálili obklíčený Dům odborů v Oděse. Podle současných informací zahynulo 43 lidí. Městský výbor vyhlásil smutek na tři dny, od 3. května do 5. května.

V Slavjansku zemřelo 10 lidí, na vjezdu do Kramatorsku je také 10 mrtvých a 30 raněných. Ruská televize Rossija 24 v přímém přenosu ukazuje záběry, které potvrzují pravdivost uvedených zpráv. Prezident Ruské federace Vladimir Putin je znepokojen a jeho mluvčí Dimitrij Peskov zdůraznil, že po těchto událostech bude těžké kohokoliv přesvědčit, aby složil zbraně.

V Oděse více než 40 lidí shořelo zaživa. Ti, kteří se chtěli zachránit, se vrhali z oken dolů, a příslušníci Pravého sektoru je dole ubíjeli.  Zraněných je 200. Oděská nemocnice hlásí, že má nedostatek krve na ošetření raněných a vyzývá dobrovolníky, aby přišli darovat krev.

A naše média mlčí, zatímco ze lží obviněná ruská média přinášejí informace a děsivé obrazové záběry v přímém přenosu. Lidé v Kramatorsku a Slavjansku se domnívají, že to Kyjev žene k občanské válce. Oleksandr Turčynov obvinil z tragédie v Oděse Moskvu. Ukrajinští nacionalisté události oslavují, nacionalistická poslankyně Arabec dokonce nazvala upálené a zavražděné oběti likvidovanými brouky. Touto cestou by chtěla vrátit Ukrajině zpátky Krym.

Jak v živém vstupu na TV kanále Rossija 24 zdůraznil Gennadij Zjuganov, předseda ÚV KS Ruské federace, cesta k řešení je v tom, aby nastal dialog. Sednout za stůl a jednat.  Ale domnívá se, že bez vměšování Západu a amerických instruktorů by tyto násilné události nebyly možné. A fašismus nikdy neodešel od moci dobrovolně. Je tu snaha vyprovokovat válku. Kapitalismus, zdůraznil Zjuganov, zažil za 200 let 12 velkých krizí, z nichž dvě byly spojeny se světovými válkami. Tomu je třeba se vyhnout. Je třeba využít všechny diplomatické cesty.  Obama sice pořád mluví o třetí vlně sankcí a Merkelová opatrně tato slova opakuje, ale Zjuganov zdůrazňuje, že EU má obchod Ruskem v rozsahu 500 milard USD, zatímco s USA jen 26 mld. Je ještě šance, aby krveprolití nepokračovalo.  Pozorovatelé OBSE byli – jak prohlásil představitel Putina Vladimír Lukin – dobrovolně propuštěni. Jedná-li se, je šance.

Kyjev ukázal, že ženevské dohody jsou mu lhostejné. Kyjev nestojí o prezidentské volby, které jsou v podmínkách těchto násilných střetů těžko možné. Ale Petro Porošenko, pravděpodobný vítěz prezidentských voleb a sponzor Majdanu, je člověk Američanů, Julija Tymošenko je na ústupu. Ta sice také podporuje všechno, co dělá nová moc, ale Porošenko mluví ve prospěch použití síly. Američané jistě prohlásí, že volby proběhly normálně a jsou legální. Turčynov a Jaceňuk se mohou těšit, že jim Mezinárodní měnový fond zapůjčil 2 miliardy dolarů. Na co je použijí, to se lze jen domnívat podle toho, co se právě děje. Na volbách jim moc nezáleží.

Ale pokud by volby proběhly, budou to volby, které odpovídají evropským standardům? Je možné v Evropě upalovat lidi zaživa? Je možné lhát tak, jak to předvedla v OSN americká velvyslankyně Samantha Power? Chci se obrátit na své kolegy, kteří kandidují do Evropského parlamentu, aby se vyslovili pro co nejpřísnější dohled nad ukrajinskými volbami, včetně možnosti jejich odložení do té doby, než zmizí násilí.

O tom všem chci mluvit s občany 8. května na Hradčanském náměstí u sochy TGM. Setkání začíná v 16 hodin a na Vaše názory se těším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.