Ransdorf (KSČM): Ukrajinští politici jsou jak klokani. Tamnímu režimu projde vše, i zeď

25.03.2015 12:26

...aneb klokan s prázdnou kapsou.

Ransdorf (KSČM): Ukrajinští politici jsou jak klokani. Tamnímu režimu projde vše, i zeď
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

To, že se Ukrajina topí v ekonomických problémech, není nic nového pod sluncem. Že se její představitelé chovají vůči obyvatelstvu nezodpovědně, taky není nic nového. Nedávno ministr energetiky Demčyšyn požadoval po svém ruském protějšku levnější plyn, a když nepochodil, Ukrajina prostě přestala ruský plyn odebírat s tím, že je přece po zimě a nikdo ho nepotřebuje. No, jak kdo.

Ukrajinští politici jsou jako klokani, mají prázdné kapsy, ale vyskakují si. A mají úžasně užitečné nápady. Zlatým hřebem je momentálně zpráva o tom, že Ukrajina chce vybudovat na své východní hranici zeď, která ji bude oddělovat od Ruska. Val bude samozřejmě o dost kratší než proslulá Velká čínská zeď (ta měla výrazně nad 5 tisíc km), má měřit "pouhých" 2295 km, její výška bude 4 m a podél zdi má být příkop o hloubce 2 m. Stavba je naplánovaná na čtyři roky a její předběžná cena je 537, 3 mil. USD. Na ukrajinské televizi jsem viděl vystoupení Jaceňuka, obhajujícího s rozmáchlými gesty nutnost stavby a křičícího, že komu se to nelíbí, může jít rovnou na druhou stranu valu. K čemu asi zeď bude sloužit? Zaslechl jsem, že má zabránit útěkům Ukrajinců do Ruska, ale to byl jistě jen nepovedený vtip (momentálně platí oboustranná vízová povinnost).
Ukrajina si nabírá půjčky, aby zabránila bankrotu, ale na druhé straně bude stavět takovou šílenou věc. Jistě, Američané postavili zeď na hranici s Mexikem, mezi korejskými státy také existuje zeď. Jenže v Evropě?

Ukrajinskému režimu prochází všechno. Tisková mluvčí ministerstva zahraničí USA Jennifer Psaki se nechala slyšet, že Spojené státy nebudou trestat Ukrajinu na porušování minských dohod. A skutečně: když ministerstvo zahraničí Ukrajiny odmítlo jednat se zástupci Doněcké a Luhanské oblasti o jejich zvláštním statutu, nikdo neřekl ani popel, přestože toto jednání je klíčovou součástí minských dohod.

Američané si přejí pokračování konfliktu za každou cenu. 18.3. telefonoval viceprezident USA Joe Biden Porošenkovi a blahopřál mu k porušení minských dohod. Generál Hodges přislíbil Ukrajině jménem americké armády jak výcvikové instruktory, tak zbraně. Před časem prohlásil v Chicagu George Friedman ze think tanku Stratfor, že evropská výjimečnost daná absencí válek končí a že války se na evropské území vrátí. USA totiž musí zabránit sblížení Německa a Ruska, protože aliance Německa a Ruska je jediný spolek, který by mohl Spojené státy ohrozit. Pozoruhodná otevřenost.

V Evropském parlamentu se právě řeší zpráva Jacka Saryusze Wolského o makrofinanční pomoci Ukrajině se zdůvodněním, že Ukrajina čelí ruské agresi. Půjdou snad požadované evropské peníze na stavbu plánované a "tolik potřebné" velké ukrajinské zdi?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloslav Ransdorf

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…