Raždík (JAP): Nejvyšší kupní sílu průměrného platu mají země, které nejsou v EU?

23.04.2019 4:33

O výhodnosti členství v EU si už nikdo nedělá iluze. Ze čtyř svobod, které nám EU měla přinést (svoboda pohybu osob, zboží, peněz a služeb) se vyklubaly žaloby na ČR za nepřijímání migrantů, sankce proti Rusku nebo propagace homosexuálních manželství

Raždík (JAP): Nejvyšší kupní sílu průměrného platu mají země, které nejsou v EU?
Foto: Facebook
Popisek: Tomáš Raždík

 
Bilboard na vlakovém nádraží v Ostravě Svinově, rok 2019. Financováno z programu EU.

Organizace Growth from Knowledge pomáhá velkým výrobcům a prodejcům identifikovat nejlukrativnější regiony na světě za účelem propagace a prodeje jejich zboží a služeb. Za tímto účelem sestavuje mapy kupní síly obyvatel. Zjednodušeně kupní síla vyjadřuje, kolik si toho v dané oblasti za průměrný plat můžete koupit. Nevyjadřuje pouze výši platu, ale poměr mezi platem a místní cenou zboží a služeb, poměr mezi platem a tím, co si za něj můžete koupit.

V listopadu 2018 tato organizace publikovala aktuální mapu kupní síly v Evropě. Výsledek je zajímavý. Nejčervenější oblasti označují místa s nejvyšší kupní silou obyvatel. Naprosto nejvyšší kupní sílu má Liechtenštějnsko a to téměř dvakrát vyšší než v pořadí druhé Švýcarsko. Třetí je Island. Dovolím si zde připomenou, že Liechtenštejnsko (které má pouhých 38 tisíc obyvatel) je tak demokratická země, že obce mají dokonce právo vyhlásit nezávislost a odtrhnout se od státu. To zřejmě udržuje rovnováhu mezi mocí politiků a svobodou občanů. A svoboda vede k prosperitě, příkladů je mnoho, Singapore, Hong Kong atd. Mimochodem, Liechtenštejnsko není v NATO. Pro případ války má koalici se Švýcarskem.


Mapa kupní síly v Evropě. Pro zvětšení klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte zobrazit.

Při pohledu na tuto mapu bije do očí, že tři země jsou zcela tmavě červené: Švýcarsko, Norsko a Island. Zajímavé, když si uvědomíme, že to jsou země, které se rozhodly nebýt v EU. Zárověň jsou to i země, které jsou jedny z nejdemokratičtějších v Evropě. Z této trojice bych vynechal Norsko, protože jednu třetinu HDP Norska tvoří příjmy z těžby ropy a zemního plynu. Ty zbývající dvě a Liechtenštejnsko považuji za příklad, který by nám měl dodat odvahu. Můžeme demokratizovat politiku. Ne váš soused není hlupák, který rozloží občanskou společnost. Ano, i malá země může být ekonomicky velmi úspěšná. A ne, EU není náš spasitel, ale brzda, zdroj korupce a nespravedlnosti, centrálně plánovaná neefektivní ekonomika založená na regulacích a přerozdělování vedená nikým nevolenou Evropskou komisí, ekonomika podobná Sovětskému svazu.

Po první světové válce bylo Československo v první desítce nejvyspělejších zemí světa. Rozdíl kupní síly mezi námi a Německem ukazuje, že rozhodně máme na víc. Ale nejprve musíme přestat být kolonií EU a stát se suverénním státem a jejím rovnocenným partnerem.

Jednotní – alternativa pro patrioty, hnutí založení bývalými členy SPD poté, co hnutí SPD začalo být rozkládáno zevnitř celorepublikovým vedením, prosazují vystoupení z EU a její nahrazení obchodními smlouvami po vzoru Švýcarska a Islandu.

Zdroje:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/purchasing%20power
https://www.gfk.com/insights/news/map-of-the-month-purchasing-power-europe-2018/
https://www.gfk.com/insights/press-release/europeans-have-around-EUR355-more-per-person-in-2018/
https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/na-zebricku-zemi-v-evrope-dle-prijmu-si-cr-polepsila-na-23-m/r~931138c8ec1511e8a1900cc47ab5f122/
https://dvojka.rozhlas.cz/richard-hindls-ceskoslovensko-kdysi-bylo-9-nejvyspelejsi-zemi-sveta-opravdu-se-7449137

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.