Řehák (PRO! Kraj): Ústecký kraj se zřejmě podepíše pod zánik další železniční trati

29.06.2015 20:01

Členové Hnutí PRO! Kraj jako opoziční hnutí poprvé navrhli zařazení bodu na jednání zastupitelstva Ústeckého kraje, konkrétně aktivitu vedoucí k záchraně sesuvem poškozené železniční trati v blízkosti D8 z Teplic do Lovosic.

Řehák (PRO! Kraj): Ústecký kraj se zřejmě podepíše pod zánik další železniční trati
Foto: PRO! Kraj
Popisek: logo hnutí PRO! Kraj

Po více jak dvou letech je železniční trať Teplice Lovosice v úseku Radejčín - Teplice kvůli sesuvu na „stavbě století“ – tedy dálnice D8 - stále nefunkční. Současné vedení kraje nyní zvažuje, že trať za spropitné od státu již nebude požadovat obnovit. „Podle všech dosavadních informací v médiích to vypadá tak, že se Ústecký kraj podepíše pod zánik další železniční trati, konkrétně 097 Řetenice - Lovosice (Liberec).  Smutné je na tom mimo to, že dosud tato trať plní funkci dopravní obslužnosti, několik věcí. V první řadě se nejedná o lokálku, i technologicky, i kilometrově byla koncipována jako trať dálková. Největší problém však vidím v tom, že o konci trati se de facto rozhodlo v Praze na ŘSD.  Z obavy z dalšího prodloužení termínu zprovoznění dálnice kraj obětoval dostavbu pár set metrů zavalené trati, i když náklady na uvedení tratě do stavu před započetím stavby D8 by byly minimální. Plánované rozdělení této trati urychlí její konec.“, sdělil Jiří Řehák, předseda klubu zastupitelů Hnutí.  

Jedním z bodů jednání bylo rovněž schválení Rozpočtového výhledu Ústeckého kraje 2016 - 2020. „Způsob zpracování je v intencích tradice kraje, tzn. bez propojení s jeho schválenými strategiemi a koncepcemi. Kraj opět postupuje zcela chybně, tedy od konce, kdy nejdříve rozdělí peníze a teprve pak k nim dodává nějaké cíle a vize. Tento problém je průřezový pro celou veřejnou správu a jeho výsledkem je pouze přežívání - ne cílevědomý a řízený rozvoj. Plnění vize a strategie je považováno za brzdu pro jejich politické řízení. Jako příklad lze uvést právě v tomto materiálu největší navrhovanou změnu, kterou je každoroční posílání 50 milionů Kč do Krajské zdravotní, a.s. Je toto opatření uvedeno ve Strategii rozvoje kraje nebo jiné důležité koncepci? Co tato v porovnání s ostatními problémy neskutečně velká podpora jednomu ze subjektů v kraji přinese? Jak tato společnost nyní pracuje? Tento měsíc média zveřejnila informaci, že právě Krajská zdravotní patří ke zcela nejhorším a nejčastěji pokutovaným subjektům v republice. Žádáme proto Ústecký kraj, aby předložil řádné zdůvodnění tohoto návrhu, včetně prokázání souladu se strategiemi kraje. Současně žádáme, aby vedení Krajské zdravotní předložilo veřejnosti seznam všech udělených pokut, které dostala od Antimonopolního úřadu, nebo Úřadu ROP SZ nebo jiných úřadů, a to včetně těch, které dosud nebyly uhrazeny, ale kde je vyhotoven platební výměr či zákonné rozhodnutí“, sdělil Leo Steiner manažer Hnutí PRO! Kraj.             

„Velmi sporným a nejasným momentem, který už dlouhodobě kritizujeme, je také rozhodnutí představitelů kraje převést do majetku Krajské zdravotní dvě Nemocnice následné péče – v Mostě a v Ryjicích“ uvádí ještě zastupitelka Šárka Zimová Dostálová. „Protože jsou obě příspěvkovými organizacemi, a Krajská zdravotní je naopak akciová společnost, nemůže kraj postupovat standardním způsobem. Příspěvkovou organizaci kraj nesmí prodat, proto vymyslel způsob, kdy veškerou činnost těchto „příspěvkovek“ včetně majetků a personálu nazve „závodem“, a ten prodá KZ, a.s. Právní stanovisko KŠD Legal, která se vyjadřovala negativně k tomuto převodu a prodeji, vyjadřoval negativně k tomuto převodu a prodeji, nyní vyvrací firma AGIS spol. s r.o., u které si vedení kraje nechalo zpracovat několik kladných právních analýz, na základě kterých zastupitelstvo prodej schválilo. Bohužel, sama společnost AGIS v jedné z analýz z 8.10.2013 doslovně uvádí, že je oprávněna poskytovat právní pomoc pouze v oblasti daní a účetnictví, není advokátní kanceláří a zadané analýzy zpracovala v mezích jejich oprávnění. Na rozdíl od advokátní kanceláře KŠD Legal, která ve své výchozí analýze považuje prodej za nerealizovatelný a v rozporu s legislativou. Za podezřelé také pokládáme, že společnost AGIS spol. s r.o. byla  pověřena nejen zpracováním ekonomických a právních analýz, které měly potvrdit (a potvrdily) právní uznatelnost prodeje (ač k tomu nemá oprávnění), ale byla také pověřena provedením auditorské služby, jejímž cílem je, aby „hodnoty přenesené do účetnictví KZ byly správné, průkazné a úplné“, což považujeme za prokazatelný střet zájmů.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…