Řepa (ČSSD): Střet o vyhlášku o zákazu požívání alkoholu na veřejnosti

04.12.2015 8:24

Na posledním zastupitelstvu bylo poznat, že v koalici panují rozdílné názory na případnou novelizaci této vyhlášky. Jednotlivé strany se k tomuto záměru postavily a hlasovaly nejednotně.

Řepa (ČSSD): Střet o vyhlášku o zákazu požívání alkoholu na veřejnosti
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Původně to však v médiích vypadalo tak, že hlasování bude spíše formalita, že vyhláška v této podobě vlastně nikomu nevyhovuje. Chci tedy věřit, že pro jednou zvítězil zdravý rozum. Jedním z návrhů bylo dokonce i zrušení vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejnosti bez náhrady, což je přitom jediný instrument Městské policie a zaměstnanců magistrátu, jak čelit za bílého dne nejrůznějším excesům, které ovšem ještě nedospěly do takového stádia, aby se na ně vztahoval přestupkový zákon.

Byl by to významný signál pro řadu občanů, že je nám jedno jak se chovají a naopak pro slušnou většinu signál, že na ně a na jejich oprávněné stížnosti kašleme. Při projednávání v komisi organizační a legislativní vystoupily i zástupci orgánů, kteří dodržování této vyhlášky kontrolují. Sami ze své praxe nejlépe vědí, k čemu by takové zrušení vedlo a nad takovým záměrem šokovaně kroutili hlavou. Od roku 2010, kdy stávající vyhláška platí, se díky ní podařilo nejrůznější problémy utlumit a z celkové statistiky vyplývá, že je přínosem pro město Brno.

Na jednání zastupitelstva se mnou Matěj Hollan po své rezignaci z pozice radního vedl polemiku na toto téma, argumentoval tím, že stále nějaké excesy i tak jsou a že je tím pádem vyhláška vlastně neúčinná. Musím mu v nadsázce zpětně dát za pravdu, řada zákonů například řeší hrdelní zločiny, přesto se tu a tam takový zločin vyskytne, podle této logiky Matěje Hollana to tedy obdobně znamená, že zákony trestající zabití jsou neúčinné a bylo by lepší je zrušit. Podle mě rozhodně má smysl dát najevo ostrý nesouhlas. Chci doufat, že stejný postoj zůstane i u klíčového hráče v této oblasti a tím je samozřejmě zastupitelstvo města Brna. Byla by to nejen prohra opozice, ale především všech občanů města Brna, protože by přišli o funkční vyhlášku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…