Richterová (Piráti): Rodič není návštěva

28.12.2022 21:11 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákazu návštěv rodičů na dětských odděleních některých nemocnic

Richterová (Piráti): Rodič není návštěva
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Některé nemocnice (např. FN Brno) i na dětských odděleních před svátky zakázaly návštěvy rodičů (zákonných zástupců). Z důvodu nárůstu respiračních nákaz a chřipky. Jenže děti rodiče či jiné blízké ke svému uzdravení potřebují. Dítě má proto ze zákona právo na nepřetržitou přítomnost zákonných zástupců, rodiče proto nelze návštěvními hodinami omezit.

Porušením práv dětí v dětské nemocnici v Brně se okamžitě začaly zabývat desítky lidí, rodičů i příbuzných dětí, a několik podnětů přišlo i mně. Lidé už vědí, že jde o porušení zákona. Po všeobecném tlaku, který se vzedmul ze strany odborné i laické veřejnosti nemocnice změnila svůj postoj.

Děkuji především našemu pirátskému náměstkovi ministra zdravotnictví Josefu Pavlovicovi, který zákazy pobytu rodičů u dětí v nemocnicích začal okamžitě řešit po úřední linii. Otevřeným dopisem vyzval k dodržování zákona i Český helsinský výbor: Otevřený dopis řediteli Fakultní nemocnice Brno - Český helsinský výbor (ZDE).

Doporučením je nadále omezený vstup druhého rodiče. V současné situaci, kdy jsou nemocnice extrémně přetíženy, je možné tento postup chápat. Pokud však druhý rodič z jakéhokoliv důvodu nemůže dodržet návštěvní hodiny (a neporušuje samozřejmě jiné zásady, např. není pod vlivem), nemělo by mu být v přístupu k dítěti bráněno. Nikdo také nemůže nařídit, jestli trvale přítomným rodičem bude matka nebo otec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.