Richterová (Piráti): V průměru 2250 Kč pro rodiny na ošetřovném

01.04.2021 19:02

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Richterová (Piráti): V průměru 2250 Kč pro rodiny na ošetřovném
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já tady mám ještě několik čísel, abych podpořila ten návrh, abychom si uvědomili, co dopadlo na rodiny s dětmi. Jde o to, že vlastně délka uzavření škol za ten poslední rok na týdny pro mateřské školky vychází na 7 týdnů, pokud budou uzavřené do 18. dubna, pro 1. a 2. třídu 23 týdnů uzavření a 31 týdnů pro další třídy prvního stupně. Je to výpočet od 11. března do 18. dubna, ale ta čísla těch 23 týdnů pro první a druhou třídu a 31 týdnů pro třídu třetí a další ukazují, myslím, jasně, jak velká zátěž to pro rodiny je.

Druhé číslo, druhý ukazatel, který bych vám chtěla ukázat, je prostě ten pokles měsíčního příjmu při nuceném ošetřovném. Ten černý sloupec (Ukazuje přítomným poslancům údaje na papíře.) je čistý příjem z práce, ošetřovné je ten pokles. V průměru jde o čtvrtinový pokles příjmů, není to přímo 30 %, je to o něco méně v průměru, ale pořád to jsou velké peníze. A to kolik? Pokles měsíčního příjmu při ošetřovném 70 % denního vyměřovacího základu vychází v absolutních číslech následovně. Při hrubém příjmu 15200 Kč je měsíční příjem snížen o 3900. Při 25000 Kč hrubého je pokles 5000 Kč. Při 35000 Kč 6170 Kč.

Já bych jenom chtěla vypíchnout těch 5000 pro lidi, kteří mají 25000 Kč hrubého. To je to, co reálně je cítit v tom rodinném rozpočtu, ať si to prostě zapamatujeme, že to je ten důvod, proč máme tady toto navýšení, a ten důvod je samozřejmě trošku oslaben tím, že je pozdě, že to mělo být už dávno, ale já to jenom ještě jednou zopakuju - ta ztráta příjmu při tom 70 % ošetřovném prostě vychází na 5000 Kč při hrubém příjmu 25000 Kč měsíčně.

Takže co my schvalujeme? Pokud budou školy otevřené 11. dubna, tak schvalujeme v průměru 2250 Kč pro rodiny na ošetřovném, protože - a to je také důležité říci - to sice tady nejspíš projde dnes, ale pak se to bude už používat jenom krátkou dobu a asi ale budou fungovat rotace, takže při rotujících třídách by to ošetřovné zase mělo smysl.

Takže na tomhle chci shrnout, že prostě rodiny s hrubým příjmem nebo ti pečující, kteří měli hrubý příjem 25000 Kč měsíčně, tak na ošetřovném přicházejí čistého v porovnání se svým čistým příjmem o 5000 Kč měsíčně, a to, co my tady dnes schválíme, v tom průměru u takovýchto hrubých příjmů, dodá zhruba 2000 Kč zpátky.

Takže doufám, že to tady projde, a současně chci jenom zdůraznit, že je škoda, že to neprošlo dříve. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…