Richterová (Piráti): Zvažuje MPSV s ohledem na uzavření škol vydat pokyn k dávce mimořádné okamžité pomoci?

11.03.2020 22:08

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová se dnes obrátila na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou ohledně poskytnutí finanční pomoci rodičům s ohledem na aktuální uzavření škol v ČR.

Richterová (Piráti): Zvažuje MPSV s ohledem na uzavření škol vydat pokyn k dávce mimořádné okamžité pomoci?
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

 „Je na místě, aby MPSV zvážilo pokyn k dávce Mimořádné okamžité pomoci, aby ji šlo z důvodu vážné mimořádné události využít na překlenutí celého období uzavření škol, právě i pro osoby samostatně výdělečně činné a samoživitele přivydělávající si například na DPP a DPČ, u nichž prokazatelně dojde k podstatnému poklesu příjmu,“ vysvětluje Richterová.

Celé znění dopisu:

Vážená paní ministryně,

obracím se na Vás kvůli rodičům, kteří vůbec netuší, jak dlouho budou muset zůstat doma se svými dětmi, které nemohou navštěvovat školu z důvodu epidemie. Vím, že to řešíte.

Dotaz můj i Pirátů je, zda MPSV zvažuje vydat pokyn k dávce „mimořádná okamžitá pomoc“ (MOP), aby ji šlo z důvodu vážné mimořádné události využít na překlenutí celého období uzavření škol. Jde o to, aby tímto způsobem mohly MOP využít i osoby samostatně výdělečně činné a samoživitelé přivydělávající si například na DPP a DPČ, u nichž prokazatelně dojde k podstatnému poklesu příjmu.

I proto je třeba znát postoj Váš a potažmo Úřadu práce (ÚP) ČR k mimořádné pomoci pro rodiče, kteří se kvůli ošetřování člena rodiny dostanou do finanční tísně. Dávka ošetřování člena rodiny (OČR) je vyplácena jen 9 dní (u samoživitelů 16 dní) a nepředstavuje plnou mzdu nebo plat. Navíc OSVČ nemají nárok na OČR vůbec, ani když si platí nepovinné nemocenské připojištění, a rodiče pracující na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti také nebudou mít náhradu odměny.

Prakticky jde u MOP o aplikaci paragrafu 2 odst. 4 Zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který se má vztahovat na vážné mimořádné události.  V případě takové situace by ÚP měly posuzovat jen aktuální měsíc. Pokles příjmů bude znatelný už v dubnu, a ještě citelnější nejspíš v květnu. Co se týče prověřování úspor a prokazatelných životních nákladů, předpokládáme, že budou platit stávající podmínky, takže dávka naplní svůj účel a bude zacílena velmi adresně.

Děkuji velmi za čas, který věnujete řešení obtíží doprovázejících aktuální epidemii, a za Váš názor na tento podnět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…