Rokytka (KSČM): V roce 2015 nás čeká Junckerův balíček a jednání o smlouvě s USA

31.12.2014 21:39

Europapaláši nejen rozdmýchávají konflit na východě, ale také pomáhají zničit ekonomiku EU. Proč?

Rokytka (KSČM): V roce 2015 nás čeká Junckerův balíček a jednání o smlouvě s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Osud "starého kontinentu" je v rukou hrstky zkorumpovaných a nejen mocí opilých politiků a úředníků z Bruselu, kteří od partají (nikoliv od občanů) údajně "získali mandát" k vyjednávání s cizími politiky a rozhodování o všem možném, včetně investic.

Podívejme se, co si o jejich schopnosti "investovat" myslí ekonomové a ekonofyzikové: V kapitalistických ekonomikách je diskontní sazba určována náhodnými událostmi na peněžním trhu, které nemají nic společného s aktuálními možnostmi výroby. Sazba se řídí spekulativními pohyby mezinárodního kapitálu a nedemokratickými rozhodnutími monetárních institucí; je nestabilní a kolísá z měsíce na měsíc. Používání takové proměnné v ekonomickém rozhodování je neobhajitelné jak z hlediska ekonomické efektivity, tak z hlediska demokracie.

Jak tedy rozhodovat o investicích? Návrhy týkající se procenta národního resp. evropského důchodu věnovaného na akumulaci by měly být předmětem plebiscitu. Pokud se dohodne, že investice budou tvořit celkem 15 procent HDP, stát tím teprve dostane právo vybírat daně potřebné k jejich financování.

Pokud země nezíská zdroje pro vnitřní investice, její rozvoj bude pravděpodobně pomalejší, ale pokud si půjčuje, pravděpodobně se těžce zadluží a značná část její práce půjde do kapes cizích kapitalistů!

K přímému lidovému hlasování musí být předkládána zcela zásadní rozhodnutí (úroveň daní, procento národního důchodu určené na investice, zdravotnictví, vzdělávaní atd.). Nic z toho však evropské vlády ani Junckerova komise nečiní.

Vlády v kapitalistických ekonomikách jsou totiž schopny provádět do určité míry jakési makroekonomické a strategické plánování průmyslu (mimo válečnou dobu se zřejmě nepokoušejí o podrobné plánování výroby). Protože ale tyto vlády nemají vlastnické právo k hlavním výrobním prostředkům, jejich schopnost plánovat je omezená a závisí na spolupráci kapitalistických podniků a jiných soukromých činitelů.

Uvažujme o makroekonomickém plánování, jaké zkouší Juncker a spol. Vlády například mohou zvýšit nabídku peněz a snížit úrokové sazby s úmyslem stimulovatvýdaje na investice a tím vyvolat realokaci zdrojů ve prospěch akumulace výrobních prostředků. Pokud ale kapitalistické podniky nebudou považovat investování za dostatečně ziskové, snížení úrokových sazeb nemusí mít velký účinek. Což vidíme právě v této době.

Nebo může vláda snížit daně v naději, že se zvýší celkový výkon ekonomiky a zaměstnanost, ale jestliže se spotřebitelé rozhodnou utratit peníze získané díky daňovým úlevám za importované zboží, výsledkem může být namísto domácí expanze obchodní deficit.

A ten zcela jasně hrozí, mimo jiné, v případě přijetí obchodní smlouvy s USA. Takže Juncker mixuje po daňových rájích v Lucembursku další smrtící koktejl pro evropské občany a jejich kvalitu života, shodují se TOP oslovení analytici. Evropané skončí nakonec jako zadlužení otroci transnacionálních korporací se sídlem ve Spojených státech. Juncker a jeho pomahači pak zřejmě dostanou místo v nějakých těch správních či dozorčích radách. Odborně se tomu v Bruselu říká "pantofláž".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…