Ropková (ČSSD): Cesta za řemeslem je součástí podpory odborného školství

10.10.2017 22:02

Pod záštitou radní hlavního města pro oblast školství Ireny Ropkové připravila pražská hospodářská komora projekt „Cesta za řemeslem“. Je součástí všestranné podpory odborného školství v metropoli.

Ropková (ČSSD): Cesta za řemeslem je součástí podpory odborného školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Projekt spočívá v pořádání sobotních řemeslných kroužků pro celou rodinu na vybraných středních odborných školách, během kterých si děti i jejich rodiče mohou vyzkoušet jednotlivá řemesla a výsledný výrobek své práce si jako suvenýr odnést domů.

„Myslím, že tento projekt je vhodným doplněním naší společné snahy o popularizaci této oblasti vzdělávání a navracení lesku a prestiže pražskému odbornému školství,“ říká radní Ropková. „Například tatínkové si díky této odpočinkové víkendové aktivity mohou se svými dětmi osvěžit své řezbářské dovednosti z dob, kdy sami docházeli do tradičních dílen, děti si naopak osvojí základní dovednosti s práci s nástroji a materiálem, které dnešní mladé generaci chybí,“ dodává.

Projekt navazuje na obdobnou aktivitu „Kdo umí, ten umí“, která díky spolupráci hlavního města a hospodářské komory umožňuje žákům základních škol v odpoledních hodinách ve všední dny docházet na řemeslné kroužky. Oba zmíněné projekty mají v budoucnu doplňovat pravidelnou výuku v takzvaných polytechnických hnízdech, která s využitím evropských fondů město pro žáky základních škol vybuduje v síti vybraných středních odborných škol a základních uměleckých škol. Polytechnická hnízda mají především za cíl vyřešit dlouhodobý nedostatek aprobovaných učitelů, zázemí i potřebného materiálu pro dílenskou výuku na základních školách.

Rodiče a jejich děti si od tohoto měsíce v rámci nabídky nového projektu budou vybírat sobotní program z více variant. Přímo v odborných učebnách daných škol si mohou vyzkoušet konkrétní řemesla. Nabídka středních škol je patřičně pestrá. Zedník, strojník, tesař, krejčí, autolakýrník, ale třeba i aranžér, farmaceutický chemik, umělecký truhlář, čalouník a další. Jde jen o to, jaká řemeslná dovednost rodinu zajímá.

Možnost zažít spolu se svými dětmi řemeslo na vlastní kůži máte od října 2017. Informace hledejte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…