Ropková (ČSSD): Připadá nám nepřijatelné pokračovat ve veřejné sbírce pro Slovanskou epopej na Vítkově

03.02.2017 11:19

Zastupitelé městské části Praha 3 zvolení za Českou stranu sociálně demokratickou už nadále nechtějí, aby pokračovala veřejná sbírka na umístění Slovanské epopeje od Alfonse Muchy na vrchu Vítkově. Poslední vývoj podle nich ukázal, že projekt nemá podporu magistrátu ani samotné TOP 09, která jej v minulosti představila a iniciovala vznik nadačního fondu. Místo ukončení sbírky se ale zbytečně platí inzerce, říká radní David Gregor (ČSSD), který dnes rezignuje na funkci člena dozorčí rady fondu.

Ropková (ČSSD): Připadá nám nepřijatelné pokračovat ve veřejné sbírce pro Slovanskou epopej na Vítkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Na svém zasedání tento týden projednali zastupitelé ČSSD v Praze 3 mimo jiné i plán na umístění Slovanské epopeje, který v minulosti navrhla starostka Vladislava Hujová (TOP 09) a za účelem jehož realizace byl zřízen nadační fond, kde se shromažďují příspěvky od veřejnosti. „V kontextu toho, že starosta Prahy 1 Lomecký, který je členem téže strany jako paní starostka, oznámil plán na vybudování výstavního pavilonu pro Slovanskou epopej na říčním konci Revoluční ulice, nám připadá nepřijatelné pokračovat ve veřejné sbírce. Věc si měli nejprve starostové domluvit uvnitř TOP 09,“ oznámila předsedkyně klubu zastupitelů Irena Ropková (ČSSD) s tím, že zástupce sociální demokracie v dozorčí radě fondu David Gregor zítra předá písemnou rezignaci.

Pochybnosti vzbudila už nedávná zpráva o rozhodnutí magistrátní komise, která doporučila Slovanskou epopej umístit na pražském Těšnově a lokalitu Vítkova zároveň zcela odmítla. „Byť si nemyslíme, že by byl Těšnov vhodnou lokalitou, respektujeme, že rozhodli odborníci. Starostka byla posléze na radě i na zastupitelstvu opakovaně dotazována na další osud nadačního fondu, jeho činnost však i nadále všemožně propagovala, a to mimo jiné placenou inzercí,“ vysvětluje dosavadní člen správní rady fondu David Gregor (ČSSD). Za těchto okolností nehodlá ve funkci setrvávat.

Podle radního pro investice Ivana Holečka (ČSSD) byl zvolený způsob komunikace celého projektu od počátku nešťastný. „Nelíbí se mi, že TOP 09 představila plán veřejnosti téměř jako hotovou věc, přitom se ukazuje, že prostředky by byly pravděpodobně vynakládány úplně zbytečně,“ říká. To by podle něj nepřispělo dobrému jménu radnice.

K celé problematice vyšla v minulosti celá řada redakčních článků v Radničních novinách. Předseda redakční rady Zdeněk Zábojník (ČSSD) proto bude požadovat, aby redakce o skončení veřejné sbírky informovala veřejnost v nejbližším vydání obecního periodika. „Je zapotřebí již v březnovém vydání oznámit občanům, že peníze již není třeba zasílat,“ říká. Nové číslo novin by mělo být ve schránkách k dispozici na přelomu února a března. „Do té doby se, bohužel, budeme muset spokojit se zprávou na internetových stránkách radnice,“ dodává.

Téma Slovanské epopeje však podle sociálních demokratů pomohlo otevřít jiná důležitější témata. „Je pravdou, že vrch Vítkov není mezi Pražany oblíben tolik jako ostatní parky. Nemusí nám sem jezdit tisíce turistů, postačí, pokud učiníme park hezčím a dostupnějším místem odpočinku. Věřím, že ve spolupráci s magistrátem dokáže radniční koalice najít jinou vizi rozvoje tohoto krásného parku,“ řekl Radek Hlaváček (ČSSD), člen kontrolního výboru zastupitelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…