Ropková (ČSSD): Zrekonstruovanou dostihovou školu otevřel Josef Váňa

04.09.2017 21:49

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa dnes společně s pražskou radní pro školství Irenou Ropkovou slavnostně otevřel zrekonstruované budovy Střední školy dostihového sportu a jezdectví ve Velké Chuchli, které v roce 2013 poničila povodeň. Po čtyřech letech se tak žáci budou opět vzdělávat v blízkosti zdejšího závodiště. Rekonstrukce přišla hlavní město na bezmála 50 milionů korun.

Ropková (ČSSD): Zrekonstruovanou dostihovou školu otevřel Josef Váňa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Nejznámější český dostihový jezdec a trenér Josef Váňa dnes ve Velké Chuchli slavnostně otevřel zrekonstruovanou budovu Střední školy dostihového sportu a jezdectví, jež byla poničena povodní v roce 2013. „Je skvělé, že se škola v blízkosti chuchelského závodiště vrací žákům, kteří zde studují jezdectví už více než sedmdesát let,“ uvedl osminásobný vítěz Velké pardubické. „Po povodních se objevovaly hlasy, že by měla škola být s ohledem na záplavové pásmo přesunuta jinam. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a že vedení hlavního města rozhodlo zdejší budovy ponechat původnímu využití a promyšleně je rekonstruovat,“ dodal Váňa.

Rekonstrukce budov byla navržena tak, aby bylo v případě dalších povodní maximálně ochráněno vybavení a zařízení školy. Nejvíce dispozičních změn proběhlo v hlavním školním objektu, kde bylo vybudováno zcela nové třetí podlaží, kam byly přemístěny učebny a kanceláře vedení školy. Do druhého podlaží bylo přesunuto velkokuchyňské zařízení s jídelnou a rovněž učebna výpočetní techniky. Kotelna a strojovna výtahu byly přesunuty ze sklepa do nového třetího podlaží. „Díky těmto změnám jsou nejhodnotnější části školy nově umístěny nad hladinu povodní, případné škody po vyplavení vodou z Berounky tak budou oproti dřívějšku minimální,“ vysvětlila radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. „Investice také umožnila rozšířit počet učeben z pěti na celkem devět včetně jedné odborné, navýšit kapacity zdejšího domova mládeže o patnáct lůžek, modernizovat vybavení školy a rovněž revitalizovat okolí budov,“ dodala radní Ropková. Rekonstrukce objektu byla zahájena v červnu roku 2016 a dokončena byla o rok později. Kolaudační souhlas byl vydán na začátku srpna letošního roku. Celková cena rekonstrukce dosáhla 46 milionů korun.

Střední škola dostihového sportu a jezdectví je jako jediná v České republice komplexním vzdělávacím zařízením pro přípravu dostihových jezdců a vedoucích pracovníků na úseku chovu a tréninku dostihových a sportovních koní. Aktuálně nabízí obory vzdělání s výučním listem a maturitní zkouškou „Jezdec a ošetřovatel dostihových koní“, „Chovatelství se zaměřením na dostihový sport“ a nástavbové studium „Trenérství dostihových a sportovních koní“. Za dobu své existence vychovala zdejší škola více než tisíc absolventů, z nichž řada se stala významnými žokeji a trenéry. Praktické vyučování je organizováno ve školní dostihové stáji s třiceti koňmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…