Rosenbergová (ČSSD): Tankový pás obepíná radnici už 25 let. Symbol smutku i vzdoru

23.05.2015 10:44

Netuším, jestli si někdo před pětadvaceti lety, když se lidé skládali na bronzový Pomník obětem okupace 1968, dokázal představit, jakou symboliku na sebe tankový pás postupem času vezme. Bývá zasypán květinami a hořícími svíčkami nejen při různých výročích, ale při všech novodobých smutných událostech. A nejen při těch oficiálních, jako byl například odchod prezidenta Václava Havla.

Rosenbergová (ČSSD): Tankový pás obepíná radnici už 25 let. Symbol smutku i vzdoru
Foto: liberec.cz
Popisek: Zastupitelka Liberce Mgr. Martina Rosenbergová, bývalá primátorka

Tankový pás vzali občané Liberce za svůj. Nepotřebují politiky k tomu, aby tu zapálili svíčku, když sami cítí potřebu vyjádřit svou spoluúčast, jako to učinili třeba po zmasakrování redakce francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo teroristy. Občas se ve výklenku u pásu objeví dokonce krátký anonymní text s nějakou fotografií, něčí soukromý vzkaz lidem, co jdou kolem. Pomník se stal symbolem všech smutků, ale současně také vzdoru.

Autorem stylizovaného tankového pásu s otiskem devíti jmen obětí srpnového vpádu okupačních vojsk do Liberce v roce 1968 je akademický sochař Jiří Gdovín. Žije v Liberci od roku 1977 a patří k nejvýznamnějším umělcům, se kterými jsem měla ve své funkci čest se potkat. S historickou radnicí jej nespojuje jen zmíněný pomník. Jiří Gdovín zanechal v budově nebo její těsné blízkosti své další stopy.

Například - na radniční věž byla 28. října 1991 instalována jeho plastika lva. Dokončil také tzv. pantheon, závěrečný kámen historické budovy radnice. V roce 1998 restauroval meteorologickou budku. Dalším je Ohnivý zvon, který zdobí vstupní prostor radnice. Následovala busta snad nejslavnějšího libereckého rodáka, krále komiků Vlasty Buriana, která byla v prostorách radnice odhalena v roce 2010.

„Než jsem se pustil do samotného díla, prošel jsem mnoho archivních materiálů, fotografií i filmů, abych vystihl jeho osobnost, charakterní rysy. Byl to výrazný herec a především komik s gestikulací rukou. Nakonec jsem jej ztvárnil v pohybu rukou, které doplňují jeho výraz obličeje,“ popsal práci na bustě Jiří Gdovín.

Zatím posledním dílem, které umělec pro město Liberec vytvořil, je primátorská insignie v podobě listů kapradiny, uprostřed níž je zavěšen křišťál s rytinou symbolu města – ženy. Tuto insignii vyrobili na jeho návrh studenti umělecké školy v Kamenickém Šenově. Plánovali jsme ji vystavit v jedné ze skleněných vitrín na chodbě radnice, aby detailní práci Jiřího Gdovína mohli obdivovat také návštěvníci a turisté.

Ráda bych připomněla, že 25 let od odhalení tankového pásu není jediným letošním výročím Jiřího Gdovína. Na konci roku, 18. prosince, oslaví umělec 65 let. Pro sochaře, designéra, uměleckého kováře a malíře to není žádný věk. Proto věřím, že jeho sbírku na radnici rozšíří v budoucnu ještě další díla, jež budou navždy připomínat tohoto významného libereckého kumštýře a potěší nás všechny, kteří jej obdivujeme.

Martina Rosenbergová, zastupitelka za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.