Rosenbergová (ČSSD): Změna vládne pár měsíců. A už hazarduje s důvěrou občanů

24.02.2015 17:06

Mnohaletou práci na novém územním plánu hází do koše.

Rosenbergová (ČSSD): Změna vládne pár měsíců. A už hazarduje s důvěrou občanů
Foto: liberec.cz
Popisek: Zastupitelka Liberce Mgr. Martina Rosenbergová, bývalá primátorka

Co na tom, že současná náměstkyně primátora Karolína Hrbková čtyři roky nejprve jako určená zastupitelka a později předsedkyně Výboru pro rozvoj a územní plánování sama aktivně ovlivňovala přípravu nového Územního plánu Liberce! Sotva se dostala do čela radnice, smetla do koše vše, co bylo na návrhu nového ÚP za posledních osm let uděláno. Včetně své vlastní práce. Přichází totiž s novým harmonogramem tvorby ÚP, který posouvá jeho schválení z letošního roku až na rok 2017, a to v optimistické variantě.

Změna pro Liberec sklízí plody svého vlastního populismu. Do úmoru přesvědčovala občany, že všem musí město ve všem vyhovět, až dosáhla tak rekordního množství námitek a připomínek (a to mnohdy i protichůdných), že není v silách radnice nový ÚP v původním termínu (léto 2015) stihnout. Magistrát i přes posílení daného odboru musel vyřídit 1.300 námitek ke konceptu ÚP a 700 námitek k návrhu ÚP.

A nyní náměstkyně Hrbková neváhá roztočit celé kolečko besed s občany a veřejných projednávání znovu. A já se ptám:

1. Čím se bude lišit nový návrh ÚP, když jej bude dělat stejný projektant?

2. Bude muset město vrátit státu obě dotace, které na přípravu nového ÚP dostalo od státu, tedy cca 6,5 milionu korun? Kde se s touto variantou v transparentním rozpočtu počítá?

3. Jaký bude osud již vypořádaných námitek a připomínek? To občanům (podpisů pod nimi bylo cca 3.500) pošle město dopis s vyjádřením: Je nám líto, ale naše původní rozhodnutí už neplatí?

4. Jaké náklady stála dosavadní příprava nového ÚP, která byla zahájena již v roce 2007? Dokáže paní náměstkyně vyčíslit cenu projektanta, odborných profesí, práci úředníků, cenu letáků, inzerce, cenu za uskutečnění všech besed a veřejných projednávání, včetně například nákladů na pronájmy, energie a podobně?

Všechny tyto prostředky půjdou vniveč.

5. Uvědomuje si současné vedení radnice, Změna pro Liberec a ANO, jak hazarduje s důvěrou občanů a investorů, pro které je nový ÚP podmínkou k tomu, aby mohli stavět?

6. Nový ÚP je základním předpokladem pro rozvoj města. Jak bude vedení radnice město rozvíjet v budoucích letech? Podle stávajícího platného územního plánu, který byl zastupiteli schválen už v roce 2002?

Náměstkyně Hrbková hazarduje s důvěryhodností města. Vždyť co si budou o serióznosti vedení města myslet ti, kteří již tak dlouho čekají na nový územní plán?

Celé to na mne dělá dojem, že besedy s občany nebudou sloužit ničemu jinému než zviditelňování Změny pro Liberec a její již zahájené předvolební kampani do krajského zastupitelstva. Za městské peníze! Opět vítězí populismus nad racionálním řešením, snaha naslibovat veřejnosti modré z nebe, a tak přilákat nové voliče.

Těch pár stovek zklamaných Změna pro Liberec ve vyšším zájmu (rozuměj v naději získat voličů ještě více) s lehkým srdcem obětuje. Klidně je hodí přes palubu.

Martina Rosenbergová, zastupitelka za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…