Rouček (ČSSD): Ukrajina si zaslouží od EU maximální podporu a pomoc

28.02.2014 8:50

Evropští sociální demokraté vítají rezoluci o Ukrajině, kterou přijal ve Štrasburku Evropský parlament.

Rouček (ČSSD): Ukrajina si zaslouží od EU maximální podporu a pomoc
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a politiku sousedství EU, k tomu řekl:

„Skupina S&D - a Evropský parlament jako celek - podporují z celého srdce snahy ukrajinských občanů o demokratizaci své země a o její přiblížení k EU. Po historických událostech uplynulých dnů si Ukrajina v tomto složitém období politických změn zaslouží maximální podporu a pomoc Evropské unie.

Vítáme vytvoření nové koaliční vlády v Kyjevě. Ta čelí obrovským problémům, které je nutno okamžitě řešit. Musí především stabilizovat ekonomickou situaci a splnit očekávání občanů ohledně demokratické, zodpovědné a transparentní vlády a právního státu. Zároveň je velmi důležité, aby nová vláda zachovala celistvost státu -v první řadě v regionech na východě a na jihu Ukrajiny – a aby minimalizovala rizika konfrontace mezi jednotlivými národnostmi a jazykovými skupinami. Politické síly by měly vynaložit veškeré možné úsilí o politický proces zahrnující všechny strany a o zabránění novému násilí či územnímu rozpadu.

Skupina S&D sleduje s obavami nestabilní situaci na Krymu. Plně respektujeme právo občanů na pokojný protest a vyzýváme všechny strany k co nejvyšší míře zdrženlivosti. Požadavky rusky mluvící komunity na Krymu musí být vyjádřeny pokojným způsobem a ne pomocí násilí. Je třeba nalézt navzájem akceptovatelná politická řešení, která by zajistila nejvyšší možnou ochranu práv menšin, s jejichž pomocí bude zachována teritoriální jednota Ukrajiny.

Podporujeme Rusko v tom, aby využilo pozitivním a konstruktivním způsobem svůj vliv a zdrželo se akcí, které by mohly vést k eskalaci násilí a k separatistickým tendencím na Krymu. Takový scénář by byl katastrofální jak pro Ukrajinu, tak pro stabilitu v Evropě. Spolupráce s novými autoritami v Kyjevě a s Evropskou unií na zmírnění napětí a na dosažení trvalého politického řešení na Ukrajině je ve vlastním zájmu Ruska.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libor Rouček - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…