Rouček (ČSSD): Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás

20.02.2014 9:24

Situace na Ukrajině se dramatizuje a počet obětí na životech stoupá. Srdce Kyjeva zvané Majdan se stalo bitevním polem, kde teče krev. A bude hůř, protože kontrarozvědka oznámila spuštění protiteroristické akce namířené proti demonstrantům, kteří údajně usilují o státní převrat.

Rouček (ČSSD): Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Je nepochybné, že nyní musíme jak my, členové EU, tak Rusko spojit své síly a přestat se hrdlit o směřování Ukrajiny do budoucna. Nyní je nejdůležitější úkol zastavit násilí a zabránit občanské válce.

Pokračování tohoto vývoje může mít katastrofální dopady i na naši bezpečnost. Bylo by jen otázkou času, kdy začne na východní hranici EU nápor prchajících Ukrajinců.

Jediným rozumným řešením jsou nové férové volby pod mezinárodním dohledem. Janukovyč má zatím možnost poměřit své síly v takovýchto svobodných volbách, které by měly být (třeba i s pomocí Evropské unie) připraveny co nejdříve. Volby by mělo podpořit i Rusko, protože čím déle se krize potáhne, tím bude ubývat důvěra v současného ukrajinského prezidenta v jeho tradičních baštách.

Jako místopředseda frakce sociálních demokratů a poslanec zodpovědný za politiku rozšiřování jsem od začátku poukazoval na to, že bez komunikace a spolupráce s Ruskem se situace na Ukrajině vyřešit prostě nedá. Dochází tak k paradoxní situaci: jak Moskva, tak Brusel jsou povinny něco konkrétního pro uklidnění konfliktu učinit. Zároveň platí, že jak Rusko, tak EU se mohou jen těžko stát zprostředkovateli ve snaze uklidnit situaci, protože demonstrace začaly v přímé návaznosti na konflikt mezi nimi o směřování Ukrajiny. Dnes se jeví jako chyba, že Rusko a EU stranily vždy jednomu táboru.

Nezbývá než doufat, že si Moskva rychle uvědomí, že má větší vliv na Janukovyče ve svých rukou, než měl kdykoli Západ. Žádné sankce EU totiž nedonutí současnou vládu Ukrajiny k ústupkům, pokud se bude cítit zahnaná do kouta.

Současná eskalace konfliktu a násilné střety s oběťmi na životech z obou znepřátelených táborů nejsou ničím jiným, než dokladem selhání politiky a politiků. I kdyby teď všechny strany prokázaly dobrou vůli, zmařené životy to rodinám obětí nevrátí. V tomto smyslu je tedy pět minut po dvanácté!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libor Rouček - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…