Rozvoral: David Cameron a jeho snaha o reformu EU

01.06.2015 21:18

Británie se na červnovém summitu chystá předložit návrh na omezení unijních pravomocí a k podpoře tohoto kroku začal britský premiér David Cameron v minulém týdnu hledat v EU spojence.

Rozvoral: David Cameron a jeho snaha o reformu EU
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Při shánění podpory na unijní reformu to ale zatím po minulém týdnu vypadá tak, že zůstává sám, jelikož německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande uzavřeli dohodu, jejímž cílem je naopak posílení politické a rozpočtové unie v zemích eurozóny. Obě strany přitom zdůraznily, že plán do příštích let operuje v rámci stávajících unijních smluv.

Po vítězství konzervativců v nedávných britských volbách dodržel Cameron to, co sliboval ve volební kampani, že nejpozději do konce roku 2017 vypíše referendum o setrvání země v EU. Vzhledem k tomu ale, že on sám z unie vystoupit nechce a je zastáncem setrvání Británie v EU, bude se za každou cenu urputně snažit vybojovat si na EU pro Británii všelijaké možné ústupky a výjimky, které by jeho voliče přesvědčili o tom, že se vystupovat z unie nevyplatí a že pouze setrvání v EU s vybojovanými ústupky je začátek dobré budoucnosti pro celou Británii. No a vzhledem k tomu, že je nutné Británii v unii mít za každou cenu, nakonec si velké množství těchto výjimek pro sebe prosadí a prozatímní silné řeči Merkelové a Hollanda vezmou za své. Kdyby totiž v referendu zvítězili odpůrci EU a Británie by opravdu řady unie opustila, byl by to začátek konce unie jako takové a to nikdo z uvedených politiků a velké většiny europoslanců (až na pár výjimek, které bojují za národní zájmy) nechce. Přece si nevypustí svůj vlastní rybník, který je přeplněný tučnými rybičkami, které pravidelně každý měsíc připlouvají na účty všech europoslanců, jejich velké množství asistentů a úředníků obrovského eurounijního molochu a v neposlední řadě na všelijaké byrokratické přerozdělování.

Já jen doufám, že se v brzké budoucnosti najde dost silných politiků napříč celou Evropou, kteří dokáží svou rozumnou vlasteneckou politikou a obhajobou národních zájmů oslovit co možná nejvíce svých občanů pro to, aby se celá Evropská unie a spolupráce mezi evropskými státy opravdu od základů a zdola zreformovala, jelikož integrace řízená shora na základě byrokratických nařízení, které podporují pouze velké nadnárodní společnosti je neuskutečnitelná. Evropskou unii již totiž nedrží pohromadě společné vize a myšlenky, ale jen pavučina byrokratických nařízení prolobbovaná nadnárodními společnostmi na úkor občanů. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace