Rozvoral: Dienstbierova změna ústavy – pouze jen ješitná ubohost

05.06.2015 13:59

To, že chce vláda na návrh ministra-neministra Dienstbiera osekat pravomoce prezidenta, který byl zvolen nadpoloviční většinou všech voličů, nemá nic společného s demokracií a je to jen ješitný výkřik ubohosti!

Rozvoral: Dienstbierova změna ústavy – pouze jen ješitná ubohost
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Naše současná vláda si zřejmě ve své ješitnosti myslí, že pokud prezident nebude skákat tak, jak ona píská, půjde na to silou a domluví mu změnou ústavy. Takže si podle ní každý, kdo bude zrovna u moci, změní vždy ústavu k obrazu svému. Nejde tu o nic jiného, než o prosazování moci silou.

Na tomto případu je vidět, jak je současný politický systém chatrný a velice špatně fungující, neboť je výkonná moc propojená s mocí zákonodárnou. To vede k tomu, že ministři vlády, kteří jsou současně poslanci, nemají čas usedat v poslaneckých lavicích a často u projednávání vládních zákonů ve Sněmovně chybí a to i přes to, že ke každému zásadnímu rozhodnutí potřebuje vláda souhlas Poslanecké sněmovny a zodpovídá se jí.

Dalším podobným problémem je špatný volební systém, který vytváří permanentní nestabilitu, která zapříčiňuje stálý chaos, jenž je příležitostí pro korupci. Po každých volbách se stále opakuje vládní nestabilita z důvodu problémů všech koalic, ve kterých si jdou politické strany vzájemně po krku. Řešením je zavedení přímé volby a odvolatelnosti poslanců a důsledné oddělení moci zákonodárné od moci výkonné tím, že by vládu jmenoval a řídil občany přímo volený, ale zároveň odvolatelný prezident. Vláda řízená prezidentem by vykonávala pouze moc výkonnou na rozdíl od poslanců, kteří by po přímém zvolení vykonávali pouze moc zákonodárnou. To vše s osobní, hmotnou a trestní odpovědností.

A proto já říkám, když změna ústavy, tak systémová a od základů. Ústava nesmí mít zabudované vnitřní konflikty a nesmí být logicky sporná. V ústavě musí být zakotvena lidová iniciativa a obecné referendum, které pokud má fungovat, nesmí být omezeno jakýmkoli procentuálním počtem účasti voličů a nemělo by být také nastaveno velké množství podpisů pro jeho vyhlášení, aby měli občané spolurozhodovací možnost ovlivnit zákonodárnou moc. Ústava musí obsahovat dluhovou brzdu podle vzoru Švýcarské konfederace, která obsahuje bariéru proti plýtvání a zadlužování země. Ústava musí také automaticky ctít takové hodnoty, jako je svoboda, demokracie, solidarita, spravedlnost, rodina a zodpovědnost k příštím generacím.

Teprve potom až budeme mít takovouto ústavu, budeme moci říci, že žijeme v opravdové demokracii. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…