Rozvoral (SPD): Navrhli jsme funkční zákon o obecném referendu, na rozdíl od ČSSD!

04.02.2019 13:21

Cesta ke schválení zákona o obecném referendu bude dlouhá a v konečné fázi z důvodu jeho odmítání Senátem pravděpodobně neschůdná.

Rozvoral (SPD): Navrhli jsme funkční zákon o obecném referendu, na rozdíl od ČSSD!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Žádná politická strana zastoupená v dolní komoře (Poslanecká sněmovna) Parlamentu České republiky nepodpoří návrh našeho hnutí SPD o obecném referendu, některé z nich předložily své vlastní návrhy. Horní komora (Senát) Parlamentu České republiky zcela odmítá se návrhem zákona o referendu zabývat, čímž dává jasně najevo svou aroganci vůči občanům, voličům.  

Jedním z klíčových bodů programu našeho hnutí SPD je zajistit našim občanům rozhodovat o veřejných věcech v referendu. Naši poslanci v Poslanecké sněmovně prosazují zákon o obecném referendu. Ctíme název našeho hnutí „Svoboda a přímá demokracie“ a prosazujeme ho v zájmu našich občanů. Občané mají právo se prostřednictvím referenda vyjádřit ke všem zásadním otázkám budoucnosti českého státu, včetně našeho členství v Evropské unii a v NATO.

V rámci projednávání v Poslanecké sněmovně jsou tři návrhy zákona o referendu. Návrh SPD předložili naši poslanci prostřednictvím poslaneckého klubu dne 15.12.2017, jako Sněmovní tisk č. 35/0, část č. 1/4 N. z., o celostátním referendu. Následně byl za tři dny rozeslán všem poslancům. V rámci jeho cesty ke konečnému přijetí prošel celou řadou legislativních procesů (stanovisko vlády, Ústavně právní výbor). Ústavně právní výbor na své schůzi dne 9. ledna 2019 přerušil projednávání tisku č. 35. V našem návrhu bylo např. „Petiční výbor shromáždí podpisy nejméně 100.000 oprávněných občanů nejpozději do 2 let od zahájení sběru podpisů. Rozhodnutí v referendu je přijato, jestliže se pro ně v hlasování vyslovila nadpoloviční většina hlasujících.“ To znamená, že navrhujeme tzv. nulové kvórum účasti stejně jako je to v současné době ve volbách (někteří senátoři byli zvoleni účastí voličů, která byla i pod 20% hlasů). Dále musí být každý přijatý návrh referendem závazný jak pro parlament tak také pro vládu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Svůj návrh o celostátním referendu předložili také ČSSD a KSČM. Současná vláda se dohodla, že se dále bude zabývat pouze předlohou referenda z dílny ČSSD, který bude navrhovat ke schválení senátorům. V návrhu sociálních demokratů je zamítnuto, aby lidé mohli hlasovat i o mezinárodních závazcích České republiky (např. o vystoupení z EU, NATO). Další nesplnitelnou podmínkou je, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450.000 podpisů nejpozději do šesti měsíců od zahájení sběru podpisů (v prvním návrhu stanoven dokonce počet 800.000 podpisů). ČSSD také navrhuje, aby rozhodnutí v referendu bylo přijato, jestliže se pro ně v hlasování vyslovila nadpoloviční většina všech voličů, což je cca 4 miliony občanů. Poslanci ostatních stran přijetí funkčního zákona o referendu odmítají. 

Senátoři referendum odmítají úplně. Vyplynulo to z debaty v ústavně-právním výboru a komisí pro ústavu Sněmovny a Senátu. Sněmovna se navíc bude nadále zabývat pouze předlohou vládní ČSSD, která de facto referendum znemožňuje. K návrhu ČSSD už panuje shoda mezi vládními ANO a ČSSD a opozičními Piráty. Ústavně-právní výbor projednávání předloh o celostátním referendu přerušil do poloviny března a k sociálnědemokratickému návrhu mohou poslanci předkládat do konce února pozměňovací návrhy.

K přijetí ústavního zákona o celostátním referendu je třeba nejméně 120 hlasů všech poslanců a také třípětinová většina z přítomných senátorů. Jak je vidět, cesta k přijetí zákona o celostátním referendu je velmi složitá a ještě není zaručeno, že bude tento zákon přijat. Naše hnutí SPD ale v současné době podpoří i takto podle nás neproveditelný návrh zákona o celostátním referendu. To je podpořeno cílem možnosti budoucí změny.

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.