Rozvoral (SPD): Nedopustíme krizi ve školství z důvodu proimigrační politiky!

15.04.2019 11:38

Proimigrační politika v Německu se projevuje i v tamním školství, kde se začíná mluvit o nastupující krizi. Z toho je potřeba se poučit a nedopustit, aby se něco podobného stalo i u nás.

Rozvoral (SPD): Nedopustíme krizi ve školství z důvodu proimigrační politiky!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

V poslední době jsou zveřejňovány informace, ze kterých lze dovodit, že v německém školství dochází ke krizi, což má za následek snižující se kvalitu výuky a absolventi škol už nemají požadované vědomosti. Na školách se také šíří diskriminace, a to ve prospěch dětí imigrantů.

Tyto informace byly zveřejněny v německých sdělovacích prostředcích (týdeník Der Spiegel, list Der Tagesspiegel) a též v britském časopise (The Economist). Konstatuje se zde, že se Německo stává stále otevřenější a rozmanitější a jeho nálepka etnické a kulturní homogenity a konzervativní společnosti se razantně mění. Tato změna je následkem politiky otevřených dveří Angely Merkelové vůči imigrantům, v jejímž důsledku se do Německa v letech 2015 – 2016 dostalo více jak 1,2 milionu nových imigrantů. Vrcholní představitelé Německa a potažmo i Evropské unie v čele s Merkelovou si od tohoto kroku slibovali zmírnění demografické krize. V přílivu stovek tisíců imigrantů z arabských a muslimských zemí byla spatřována živá voda pro ekonomické problémy Evropy s tím, že mladí a silní přistěhovalci dle těchto politiků posílí slábnoucí evropskou pracovní sílu a vyvolají budoucí ekonomický boom.

Německý deník Frankfurter Rundschau např. uvedl, že „uprchlíci zaplatí naše důchody a migrační příliv zaručuje omlazení, které je tak naléhavě potřeba“ a „uprchlíci budou brzy přispívat do veřejného systému sociálního zabezpečení“. V médiích se objevovalo stále více zpravodajství o tom, že podnikatelské kruhy v Německu považují příliv imigrantů za pomoc společnosti v růstu a zajištění dlouhodobé prosperity, neboť podnikatelé naléhavě potřebují pracovníky. V rámci nekontrolované imigrace se do Německa dostalo mnoho imigrantů, a to všech věkových struktur. Bylo mezi nimi mnoho dětí předškolního i školního věku, adolescenti, dospělí i staří. Výrok Angely Merkelové ze září roku 2016: „Mnoho imigrantů se nachází v integračních kurzech, nebo čeká, až se tam dostanou. Takže si myslím, že budeme muset prokázat určitou trpělivost,“ což se nyní potvrzuje jako bláhový sen, jakož i prosazování zabezpečení vzdělání všem dětem na německých základních a středních školách.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

A jaký je tedy důsledek těchto opatření, v rámci kterého se očekávalo, že se imigranti připojí a tak silně posílí německou pracovní sílu? Realita je taková, že stovky tisíců převážně mladých mužů se uchýlilo do péče velkorysého sociálního systému Německa. A jak to dopadlo s těmi nejmladšími imigranty; jak uvádí studie ekonomického institutu v Kolíně nad Rýnem, klesá kvalita vzdělání, a to téměř ve všech spolkových zemích. Navyšují se počty studentů, kteří nedokončí vzdělání, a zvyšuje se množství dětí, které musí opakovat ročník. Zhoršení je patrné zejména v němčině a matematice. Zvláště mezi cizinci se zvýšily počty těch, kteří odešli ze školy bez ukončeného vzdělání. To se týká převážně žáků z imigrantských rodin. Další faktor, který potvrzuje nastupující krizi v německém školství, je málo učitelů. Dle školských odborů chybí okolo 40 tisíc učitelů (dle iDnes.cz).

Naše hnutí SPD odsuzuje šíření pozitivní diskriminace ve prospěch imigrantů, která je následkem politiky otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové. Nikdy nedopustíme, aby krize ve školství z důvodu proimigrační politiky nastala v České republice.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…