Rozvoral (SPD): Odmítáme snahu předsedkyně Evropské komise o zrušení uzavření hranic

02.04.2020 12:22

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru pro agenturu DPA uvedla, že Evropská komise připravuje společnou strategii, jak co nejrychleji zrušit uzavření hranic mezi státy EU.

Rozvoral (SPD): Odmítáme snahu předsedkyně Evropské komise o zrušení uzavření hranic
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

To je vzhledem k současné situaci koronavirové pandemie v unijních zemích zcela nepochopitelné a trestuhodné. 

Hnutí SPD odsuzuje výrok Ursuly von der Leyenové, že uzavření hranic jednotlivých unijních států z důvodu zamezení šíření koronavirové pandemie bylo nesprávné. Její současné aktivity cílící k co nejrychlejšímu zrušení uzavření hranic mezi státy EU jsou nejen nepochopitelné, ale s ohledem na její pozici předsedkyně Evropské komise trestuhodné, neboť zcela záměrně Leyenové nejde o život a zdraví unijních občanů, ale jen o udržení nepovedeného projektu, kterým Evropská unie je.

Ursula von der Leyenová, jednašedesátiletá německá křesťansko-demokratická politička, zastává funkci předsedkyně Evropské komise od prosince 2019. V letech 2005 až 2019 působila v ministerských pozicích ve spolkových vládách Angely Merkelové. Podle týdeníku Die Zeit způsobila v roce 2016 velký rozruch kolem své osoby, kdy Hannoverská lékařská fakulta našla v její disertační práci řadu chyb. Ursula von der Leyenová dostala od vedení fakulty povoleno uchovat si doktorát, ačkoli její dizertační práce obsahovala plagiátorství. V souvislosti s rozhodnutím fakulty nebyla ani odvolána z ministerské pozice. Bylo to politické rozhodnutí, ale zajisté mnohé vypovídá o morálních hodnotách této političky.

„Uzavírání hranic jednotlivými členskými státy koronavirus nezastavilo, naopak uškodilo mnoha firmám a přerušilo dodavatelské řetězce v Evropě,“ řekla von der Leyenová v rozhovoru pro DPA. Dále uvedla, že se kvůli krizi způsobené koronavirem obává o soudružnost Evropské unie. Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích mezi státy se ocitl v kritické situaci, a z tohoto důvodu se podle ní EK rozhodla co nejrychleji připravit společnou strategii, jak co nejdříve zrušit omezení přeshraničního pohybu. Proto předsedkyně EK uvedla, že zadala komisi úkol vypracovat strategii na uvolnění přeshraničního pohybu i plán na hospodářskou obnovu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Hlavní mluvčí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové Eric Mamer též uvedl, že koronární virus se nyní dostal do všech členských států a proto není uzavření hranic nutně nejlepším způsobem, jak omezit jeho šíření. Už začátkem března německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) vystoupil proti uzavření hranic v Německu. Naopak bavorský zemský premiér Markus Söder kritizoval Ursulu von der Leyenovou, že Evropská komise krizi kolem koronaviru nezvládá a obvinil komisi EU z nečinnosti v koronové krizi. "Ve skutečnosti by tato krize byla nyní hodinou Evropy a hodinou Evropské komise, ale v Bruselu panuje podivné ticho," řekl šéf CSU pro německý týdeník Der Spiegel.

Hnutí SPD stoprocentně věří, že uzavření hranic jednotlivých unijních států velmi pomohlo v zamezení šíření koronaviru a tím i k ochraně zdraví a života občanů, což považujeme za nejdůležitější. Nehledě na to platí, že hranice pro volný pohyb zboží uzavřené nejsou. Ursula von der Leyenová by měla okamžitě odstoupit ze své pozice předsedkyně EK, neboť svými rozhodnutími ohrožuje všechny občany Evropské unie. Nepřipustíme, aby představitelé EU rozhodovali o osudu našich občanů a proto prosazujeme vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…