Rozvoral (SPD): Petříček místo Pocheho aneb Z bláta do louže, to je politika ČSSD!

21.09.2018 17:56

Tomáše Petříčka navrhl předseda ČSSD Jan Hamáček na ministra zahraničí. ČSSD tak tvrdě prosazuje členy své pražská organizace do vlády. Když neprošel jako kandidát Poche, tak navrhují jeho poklonka.

Rozvoral (SPD): Petříček místo Pocheho aneb Z bláta do louže, to je politika ČSSD!
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Po nedávno jmenované ministryni Maláčové bude mít pražská buňka ČSSD dalšího člena ve vládě, který má silné vazby na nejvyšší orgány Evropské unie.

Další neuvážený krok představila ČSSD, když její předseda Jan Hamáček oficiálně předložil premiérovi Babišovi návrh nového kandidáta na mistra zahraničí, i když ještě nedávno zastával názor, že se tímto problémem bude zabývat až po proběhlých komunálních a senátních volbách. Znovu se tak potvrdilo, kdo vlastně ČSSD řídí. Je to pražská organizace ČSSD, která chce prosadit do nejvyšších politických pater své lidi, konkrétně zaškolené členy z frakce: „Mladých sociálních demokratů“. Z této skupiny vzešel sám její předseda Jan Hamáček, dále neúspěšný navrhovatel na ministra zahraničí Poche, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a patří sem i Tomáš Petříček. Jasně se ukazuje, jak právě tato probruselsky orientovaná pražská buňka ČSSD jde tvrdě za svými zájmy. Na velmi významných ministerstvech bude mít své lidi, hájící především zájmy Evropské unie. Zájmy českých občanů tak pro ně zůstanou nějak nepodstatné.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Představme si tedy v krátkosti nového kandidáta na post ministra zahraničí. Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D. je členem pražské organizace ČSSD a prošel řadami Mladých sociálních demokratů, kde zastával pozici vedoucího ústředního sekretariátu a následně zde řídil zahraniční oddělení. Pro ČSSD pracoval v různých pozicích asistenta na Magistrátu hlavního města Prahy. Za odměnu ho ČSSD nominovala do představenstva Želivská provozní a.s. a Úpravna vody Želivka a.s. Byl též členem a později předseda dozorčí rady Rencar a.s. (2013 – 2016). Od roku 2014 je poradcem pana Pocheho v Evropském parlamentu. Od května do prosince roku 2017 pracoval jako náměstek člena vlády (Michaely Marksové) na Ministerstvu práce a sociálních věcí. V současné době je zařazen jako politický náměstek na Ministerstvu zahraničních věcí. V květnu 2018 ho obvodní organizace ČSSD Prahy 7 vybrala jako lídra své kandidátky pro volby do obecního zastupitelstva. Názorově tvrdě hájí proimigrační politiku Evropské unie a je proti referendu o možnosti vystoupení ČR z EU. Při volbě prezidenta kritizoval Miloše Zemana a jeho zahraniční „proruskou“ politiku. Patří mezi nejbližší spolupracovníky Miroslava Pocheho a v případě jeho jmenování ministrem zahraničí by to byl právě Poche, který by ho v pozici jeho náměstka nebo poradce řídil, a tím vlastně celou naší zahraniční politiku. V této souvislosti se divíme panu premiérovi Babišovi, že nemá žádné výhrady proti navrženému panu Petříčkovi. Tak se naplní slova pana Pocheho, který na kritiku premiéra Andreje Babiše ohledně jeho nežádoucího působení na ministerstvu zahraničí komentoval, že bude dále dohlížet na ministerstvo zahraničí a jeho uplatňovanou politiku, kdy např. nikdy nebude podporovat politiku Viktora Orbána.

S panem Petříčkem, jako navrhovaným kandidátem na ministra zahraničí nesouhlasí další opoziční strany, které mu hlavně vyčítají jeho malé zkušenosti pro tak významný post. Zde je ale zarážející i to, že kritika přišla i z vlastních řad ČSSD, což svědčí o tom, jaká situace v této jedné z vládnoucích stran panuje. Senátor Jiří Dienstbier z ČSSD v Právu napsal: „Byl by to špatný vtip, nešlo by o svéprávného ministra, ale o vykonavatele vůle Pocheho.“   

Naše hnutí SPD nevidí v osobě Tomáše Petříčka dobrého adepta na výkon ministra zahraničí, který by prosazoval zahraniční politiku v zájmu České republiky a českých občanů!

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…