Rozvoral (SPD): Podpořili jsme jednorázový rodičovský příspěvek pro samoživitele v prvním čtení

05.03.2021 10:57

V rámci projednávaných bodů středečního programu jednání Poslanecké sněmovny všichni poslanci za hnutí SPD podpořili výplatu jednorázového rodičovského příspěvku ve výši 6000 korun pro samoživitele v prvním čtení.

Rozvoral (SPD): Podpořili jsme jednorázový rodičovský příspěvek pro samoživitele v prvním čtení
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Návrh zákona o jednorázovém mimořádném příspěvku, upravuje podmínky pro jeho poskytnutí oprávněným osobám ke zmírnění dopadů souvisejících s šířením nemoci covid-19. Takto navrhovaný mimořádný příspěvek ve výši šest tisíc korun je sociální dávka, kterou poskytuje a náklady na ni hradí stát osamělým rodičům, za splnění podmínek podle zákona o státní sociální podpoře.

Hnutí SPD tento návrh jednohlasně podpořilo, protože podpora pracujících rodin a rodičů řádně vychovávajících své děti je jednou z hlavních programových priorit hnutí SPD. Samozřejmě se to týká i rodičů samoživitelů, kterým je mimořádný jednorázový rodičovský příspěvek určen. Jsme si vědomi toho, že vyhlášením nouzového stavu byla realizována řada omezujících opatření, která měla negativní dopad na ekonomickou situaci obyvatel, a řada mimořádných opatření navíc zůstala v platnosti i po skončení nouzového stavu. Vedle přímých ekonomických dopadů to mělo i významný dopad na duševní zdraví obyvatel. Celá řada domácností byla postižena vysokým propadem příjmů, kde mezi nejvíce zasaženou skupinu patří rodiče – samoživitelé, tj. osamělí rodiče, kteří pečují o nezaopatřené dítě nebo děti a kteří navíc v důsledku krize přišli o práci.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Český statistický úřad vycházející z údajů za rok 2018 uvádí, že v České republice je okolo 200 tisíc rodin, kde žije dítě pouze s jedním rodičem. Navíc matky samoživitelky tvoří vedle seniorek druhou nejohroženější skupinu pohybující se na hraně chudoby (jejich měsíční příjem je nižší než deset tisíc korun). Z toho jednoznačně vyplývá, že tyto skupiny osob patří mezi sociálně a ekonomicky nejohroženější a zaslouží si speciální pozornost a pomoc ze strany státu. Nám v hnutí SPD není osud těchto lidí lhostejný, o čemž svědčí námi předložené legislativní návrhy v oblasti daňových slev. Celý soubor nástrojů určených pro rodiče, pomocí kterých jim chceme zabezpečit důstojné podmínky pro plnohodnotný život, jsme představili v našem projektu "Rodina na prvním místě" (ZDE).   

Dále se ve středu jednalo o dokumentu, který představuje víceúčelový finanční rámec EU, dávající jí možnosti, jak nakládat s vlastními zdroji pro období do roku 2027. Jde o krok, kterým si unie půjčuje okolo 750 miliard eur. Vrcholní unijní představitelé v dokumentu prezentují, že peníze půjdou na řešení pandemické situace v souvislosti s nemocí covid-19, ale ve skutečnosti převážná většina z nich půjde na digitalizaci a zelenou dohodu. Jednotlivé členské země se pak budou až do roku 2058 podílet na splácení tohoto dluhu. Tím si EU posílí svou pravomoc nad jednotlivými unijními státy (včetně České republiky). S tím naše hnutí SPD rozhodně nesouhlasí a naši poslanci hlasovali proti schválení tohoto dokumentu.

Hnutí SPD v Poslanecké sněmovně hájí zájmy našich občanů a prosazuje takovou politiku, ze které bude profitovat Česká republika, o čemž se může přesvědčit každý občan.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…