Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali proti přijetí pandemického zákona

23.02.2021 17:36

Minulý čtvrtek byl ve Sněmovně projednáván pandemický zákon, úprava zákona o státním rozpočtu na rok 2021 a též byl na program schůze zařazen bod s názvem zrušení nouzového stavu, který navrhl poslanecký klub hnutí SPD.

Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali proti přijetí pandemického zákona
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Poslanci za hnutí SPD prostřednictvím svého předsedy Tomia Okamury navrhli hned na začátku mimořádné 86. schůze Sněmovny zařadit bod s názvem zrušení nouzového stavu, neboť jsme přesvědčeni, že byl vyhlášen v rozporu s Ústavou ČR. Po velkých restrikcích byl nakonec tento bod schválen do programu jednání schůze.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura zařazení toho bodu odůvodňoval argumenty, že hnutí SPD v žádném případě nikdy současnou vážnou situaci nebagatelizovalo ani nezlehčovalo. Po celou dobu od loňského jara navrhujeme alternativní řešení k tomu nekonečnému nouzovému stavu, který vyhlašuje jako jediný recept vláda, ale bez odezvy.

Sněmovna ve čtvrtek 11. února neprodloužila svým hlasováním nouzový stav. Vláda ale ignorovala toto rozhodnutí Sněmovny a hned v neděli 14. února nouzový stav po domluvě s hejtmany vyhlásila znovu. Došlo tedy k naprostému rozporu s rozhodnutím Poslanecké sněmovny k pokračování nouzového stavu bez přerušení. Vláda tak rozhodla pokračovat v nouzovém stavu bez přerušení proti vůli rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Vláda se fakticky rozhodla ignorovat ústavní roli Sněmovny, především její kontrolní funkci nad jednáním vlády. Argumentace vlády, že jednala na základě žádosti hejtmanů, je zcela účelová a hejtmani se fakticky zbavili své odpovědnosti. Dochází k nekonečnému prodlužování nouzového stavu. Hnutí SPD už od jara minulého roku navrhuje novelu zákona o ochraně veřejného zdraví tak, abychom mohli zacílit na ochranu ohrožených a rizikových skupin a udržení zdravotního systému bez plošného prodlužování nouzového stavu. Hlasování o návrhu hnutí SPD o zrušení nouzového stavu proběhlo až ve večerních hodinách a i přes to, že všichni poslanci hnutí SPD hlasovali pro, nebyl tento návrh přijat. 

Dalším důležitým hlasováním, kde poslanci za hnutí SPD hlasovali proti, bylo schválení návrhu pandemického zákona. Dle našeho názoru se nejedná o nic jiného než přejmenovaný nouzový stav, který zajišťuje ministerstvu zdravotnictví velkou pravomoc, a to bez jasně dané kontroly Sněmovnou. Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienické stanice budou moci nad rámec oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchody, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy. Též budou moci nařídit používání ochranných prostředků a vydat příkaz k testování zaměstnanců na covid-19. Za porušení opatření zákon stanoví i značné pokuty. Například za nenošení roušek nebo respirátorů bude lidem hrozit postih až třicet tisíc korun. Nejzávaznější porušení budou moci úřady trestat až třímilionovou pokutou. Mimořádná opatření budou vyžadovat pouze souhlas vlády. Ministerstvo zdravotnictví bude moci žádat v souvislosti s epidemií covidu-19 o pomoc složky integrovaného záchranného systému. Vláda bude také rozhodovat o využití armády. Návrhy na zrušení ministerského mimořádného opatření se bude zabývat Nejvyšší správní soud, opatření hygienických stanic budou moci lidé napadnout u krajských soudů. Tento proces ale bude velmi zdlouhavý. Návrh pandemického zákona byl i za pomoci drtivé většiny opozičních poslanců ostatních parlamentních stran schválen.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Ve stavu legislativní nouze bylo též schváleno navýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun. Menšinové vládě ANO a ČSSD pomohli svými hlasy komunisti. Poslanci hnutí SPD i v tomto případě hlasovali proti, neboť je to obrovský deficit a vláda nepředložila žádné návrhy úspor, i když z našeho poslaneckého klubu bylo podáno mnoho podnětů k úspoře státních financí.

Hnutí SPD ve Sněmovně hájí zájmy ku prospěchu našich občanů. K současnému počtu našich poslanců ve Sněmovně nemáme takový vliv, abychom některé naše návrhy zákonů prosadili. Pokud souhlasíte s naší politikou, tak podpořte naše hnutí SPD v nadcházejících podzimních volbách, které se uskuteční ve dnech 8. a 9. října 2021.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…