Rozvoral (SPD): Požadujeme, aby se vláda při stanovení rozpočtu chovala jako řádný hospodář

19.06.2020 9:41

V úterý 23. června bude Poslanecká sněmovna na své mimořádné schůzi projednávat vládní návrh zákona na navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok z 300 na 500 miliard korun.

Rozvoral (SPD): Požadujeme, aby se vláda při stanovení rozpočtu chovala jako řádný hospodář
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD už dvakrát v tomto roce podpořilo navýšení schodku státního rozpočtu kvůli koronavirové epidemii, který zatím narostl ze 40 miliard na 300 miliard korun. Při schvalování jsme se chovali jako vždy zodpovědně, neboť navrhované zvýšení bylo podloženo konkrétními výdaji a ku prospěchu našich občanů. Nový návrh předložený ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), spočívající ve zvýšení současného schodku státního rozpočtu z 300 na 500 miliard korun, za současného stavu ale nepodpoříme. Stát by se měl chovat jako řádný hospodář a každá vynaložená koruna by měla být prokazatelně dohledatelná, že byla efektivně využita. Zde se ale bavíme o miliardách korun, které nejsou zdůvodněny, kam a jak je chce stát použít, a právě poslanci zastoupení v Poslanecké sněmovně mají jednu z důležitých rolí, spočívající v kontrole peněz na příjmové i výdajové straně státního rozpočtu. Vždyť se jedná o peníze nás všech, na které přispívají občané – daňoví poplatníci. 

K návrhu ministryně financí ve věci již třetího navýšení schodku státního rozpočtu jsme připraveni vést ve Sněmovně debatu o návrzích úspor ve výdajích a sami navrhujeme konkrétní úspory a omezení zbytných výdajů, v jejichž rámci by bylo ušetřeno několik desítek miliard korun. Jedná se například o ukončení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým občanům, omezení nákupů předražené armádní techniky, ukončení dotací solárním baronům a politickým neziskovkám nebo zrušení inkluze ve školství. Návrhů, kde by mohla vláda ušetřit, máme zpracováno několik, naneštěstí je současná vláda neakceptuje.

Rozhodně jsme proto, aby se peníze dostaly například na odměny pro všechny, kteří byli v první linii v boji s nemocí covid-19 a všem, jenž v době koronavirové pandemie zajišťovali chod státu. Podpoříme navýšení financí na podporu našich firem, podnikatelů a živnostníků, kteří ne svou vinou přišli o příjmy v důsledku vládou vyhlášeného nouzového stavu a kdy jim v rámci přijatých vládních opatření bylo zatím vyplaceno pouhých 50 miliard korun.

Hnutí SPD si váží všech našich slušných, pracujících občanů, včetně seniorů, invalidů a dětí. Ti všichni si zaslouží, aby v naší republice prožívali spokojený život. To chceme zajistit i našim dětem, a proto nesmíme dopustit nepodložené zadlužování našeho státu. Všechny peníze, se kterými stát hospodaří, musí být vynakládány prioritně ku prospěchu našich občanů. Při rozpravě ke státnímu rozpočtu budeme mít naše občany vždy na prvním místě.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…